„Banii alocați în plus în 2023 vor fi dați pentru apărarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Dar dacă alocăm azi banii pentru un sistem antiaerian, îl vom primi cel mai devreme într-un an jumate”, a declarat Nosatîi în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova.
Potrivit ministrului apărării, pentru a asigura o schimbare în domeniul apărării naționale, este nevoie o alocare a resurselor financiare echivalente cu până la 2% din PIB.
„Creșterea bugetului pentru apărare pentru anul viitor este salutară, pentru că atâta timp cât suntem neutri, trebuie să avem grijă de securitatea noastră. Însă un buget militar normal ar trebui să fie de 1-2 la sută din PIB, timp de 5-7 ani, ca să fie schimbări vizibile. Dacă considerăm că alocarea a 0,3 la sută din PIB față de cele 0,3 la sută care deja sunt schimbă lucrurile, greșim”, a afirmat ministrul apărării.
AGORA amintește că la 6 decembrie, o rachetă a fost descoperită în apropierea orașului Briceni, într-o livadă, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a Poliției de Frontieră. Deocamdată nu se cunoaște cine ar fi lansat racheta și care era ținta stabilită.
La fel, menționăm că pe 10 octombrie, trei rachete rusești au străbătut spațiul aerian moldovenesc. În dimineața zilei de 31 octombrie, Federația Rusă a lansat mai multe rachete spre Ucraina. Părți ale uneia dintre acestea au căzut pe teritoriul Republicii Moldova după ce a obuzul a fost doborât de sistemul antiaerian ucrainean.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.