Suspendarea de către Musk a conturilor de Twitter a mai multor jurnaliști atrage atenția UE. Comisia Europeană lansează un avertisment

Suspendarea de către Musk a conturilor de Twitter a mai multor jurnaliști atrage atenția UE. Comisia Europeană lansează un avertisment

Suspendarea de către Elon Musk a conturilor de Twitter a mai multor jurnaliști atrage atenția Uniunii Europene, un avertisment în acest sens fiind lansat de Comisia Europeană. Mai exact, vicepreședinta executivului comunitar, Vera Jourova, a calificat decizia ca fiind „îngrijorătoare” atrăgând atenția asupra unor sancțiuni care ar putea fi aplicate „în curând”, scrie Agerpres.

„Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul executivului european.

Ea a reamintit că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, "cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale".

Publicitate

„Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a spus ea.

Vera Jourova a mai afirmat că Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în prezent în discuţie şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media, va întări legislaţia europeană.

Twitter a suspendat joi conturile mai multor jurnalişti care relatau despre reţeaua de socializare şi despre noul său proprietar, Elon Musk. Printre ei se numără angajaţi ai unor instituţii media precum CNN, New York Times sau Washington Post, alţii fiind jurnalişti independenţi.

Legea privind serviciile digitale (DSA), un regulament istoric intrat în vigoare în noiembrie, impune o listă lungă de reguli pentru platforme în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Cele mai mari platforme online (peste 45 de milioane de utilizatori în UE), precum Twitter, vor trebui să aplice această legislaţie „spre vara lui 2023”.

Aceşti mari actori vor fi plasaţi direct sub supravegherea Comisiei Europene, care va putea să le aplice amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau chiar interdicţia de a opera în UE în caz de infracţiuni grave repetate.

La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, l-a avertizat deja pe Elon Musk că va trebui "să îşi intensifice semnificativ eforturile" pentru a se conforma regulilor UE, după anunţul făcut de această reţea de socializare privind restabilirea în masă a conturilor interzise şi sfârşitul luptei împotriva dezinformării privind COVID.

Thierry Breton a reamintit atunci că şeful Twitter s-a angajat în mai să se conformeze noii legislaţii europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal