
Talente și salarii în IT: Oportunități și perspective
Sectorul IT din Moldova își sporește poziția în economie, acoperind o pondere din ce în ce mai semnificativă în PIB-ul țării. Moldova Innovation Technology Park este principalul cluster al țării care susține dezvoltarea tehnologiei, facilitează și promovează reformele în sfera legală și economică, încurajând totodată colaborarea și investițiile în comunitatea tehnologică.
・
Evenimentul bianual de recapitulare, SUM IT UP, tocmai și-a încheiat a treia ediție. SUM IT UP este cunoscut pentru reunirea actorilor cheie din sfera tehnologiei din țară, concentrându-se de fiecare dată pe o temă care evidențiază aspecte importante în starea actuală a mediului digital, dar și subliniază punctele de creștere și dezvoltare pentru viitor.
Anul acesta, evenimentul a avut tematica „Beneficiile și oportunitățile oferite de companii IT”, și s-a centrat pe studiul „PayWell Moldova 2022”, realizat, pentru al doilea an, de PwC Moldova, în colaborare cu MITP. Studiul a atras interesul comunității în ansamblu, întrucât scopul său este de a oferi o perspectivă asupra salariilor și beneficiilor medii în companiile participante, dintre care au fost 45 în acest an, cu 5147 de angajați în total.

Rezultatele studiului cuprind constatări cu privire la salariile nete pentru primele 10 poziții cele mai solicitate din IT, cu privire la creșterea salarială așteptată față de cea reală, în comparație cu 2021. Totodată, la SUM IT UP au fost anunțate și așteptări pentru 2023, împreună cu o prezentare generală a celor mai frecvente beneficii oferite angajaților, precum și diferența de remunerare între femei și bărbați, care prezintă o imagine izbitoare a disparității.
Este important să luăm în considerare concluziile studiului în contextul unei crize economice grave, cu o inflație de 31,4% în noiembrie 2022 și o scădere cu 0,9% a ratei de creștere reală a PIB-ului Moldovei în trimestrul II 2022.
În timp ce marea parte a interesului va fi direcționată către compararea salariilor și alinierea cheltuielilor cu datele proiectate, există aspecte cheie ale constatărilor studiului la care companiile sunt încurajate să atragă o atenție deosebită, întrucât ele au tangență cu schimbările recente în cadrul legal, care sprijină eforturile de a reduce diferența de remunerare între femei și bărbați.

Studiul arată că, în medie, există o diferență de 33% între salariu, pentru aceeași funcție, în funcție de sex, bărbații fiind plătiți mai mult. De exemplu, un bărbat care ocupă o funcție de conducere, poate obține între 12% și 44% mai mult decât o femeie în aceeași funcție, în funcție de intervalul de salarii. Pentru postul de lider de echipă, disparitatea este și mai mare, variind între 22% și 51%, în funcție de intervalul de salarizare, pentru aceeași funcție.
Modificările recente aduse cadrului legal al țării, privind implementarea principiului egalității de șanse și egalității de tratament între bărbați și femei în materie de angajare și muncă, impun o limită superioară de 5% în diferența de remunerare, și obligă companiile să informeze angajații și/sau reprezentanții acestora cu privire la diferența de gen salarial pe categorii de angajați și funcții. Prin urmare, este esențial pentru companii să-și alinieze schemele de compensare la legile actuale, deoarece guvernul are deja dreptul de a inspecta și sancționa nerespectarea cerințelor menționate.
Mai jos evidențiem indicatorii adiționali care oferă o imagine complexă a beneficiilor și remunerației angajaților din țară:
- 56% dintre respondenții din sectorul IT, declară că oferă posibilitatea de a lucra de acasă;
- 69% dintre companii caută să recruteze profesioniști cu experiență;
- rata medie de încetare este de 21,8%, din care doar 1,2% este concediere involuntară, iar 20,6% constituie demisii;
- raportul mediu dintre costurile beneficiilor și compensația totală este de 5,8%;
- rata de recrutare, sau reînnoirea forței de muncă, este în prezent la 38,2%.

Rezultatele studiului, și anume informații despre 10 locuri de muncă din sectorul IT, precum și unele date despre politicile de compensare sunt disponibile pe site-ul MITP. Dacă sunteți interesat de mai multe informații, puteți achiziționa raportul sectorial complet direct de la PwC Moldova.
În ciuda faptului că a fost un eveniment concentrat foarte mult pe cifre, organizatorii au încorporat și o discuție panel, unde reprezentanți ai comunității tech, conduși de Administratoarea MITP, Natalia Donțu, au vorbit despre cele mai bune practici și lecții, în strategiile de retenție a angajaților, așa cum sunt implementate chiar de companii.
Domnica Grîu, People & Operations Manager la Mixbook Moldova, a împărtășit strategia de reținere și recomandare a companiei. Principalele avantaje ale strategiei pe care Mixbook o folosește pentru a reține talentul, include un beneficiu de recompense în care angajatul este liber să-și aleagă propria recompensă, în cadrul parametrilor financiari și logistici, în loc să aibă beneficii prestabilite. Compania angajează candidați pe baza abilităților tehnice și a alinierii la valorile și cultura Mixbook, ceea ce înseamnă că oamenii pe care îi primesc sunt supuși unui proces de selecție riguros și, odată ajuns în companie, rămâneți loiali, deoarece nevoile lor sunt satisfăcute atât din punct de vedere financiar, cât și cultural.

Pe măsură ce țara și, ulterior, afacerile, se deschid către talentele străine, se formează un mediu multinațional, iar cultura companiei ocupă centrul atenției. Prin urmare, este important ca antreprenorii care doresc să angajeze talente externe, să investească în specialiști calificați în modalitățile de integrare a diferitelor culturi în mediul de lucru și valorile unei companii. Acesta este un punct crucial, deoarece companiile moldovenești abia acum încep să simtă diferența de abordare care vine odată cu deschiderea către un grup vast de angajați din întreaga lume și, prin urmare, nu sunt pregătite atunci când vine vorba de gestionarea corectă a diferențelor culturale în la locul de muncă.

Dumitru Slonovschi, Director General Magenta Consulting, a rezumat cu pricepere discursul său în panel, toate companiile din sectorul real al țării concurează acum pentru o bază de aproximativ 100.000 de specialiști. Având în vedere acest lucru, importanța acestei ediții a SUM IT UP nu poate fi subestimată. Concluziile studiului Paywell, atât în ceea ce privește remunerația și beneficiile, cât și diferența de remunerare în bază de gen, împreună cu experiența împărtășită de participanții la panel, oferă multe de luat în considerare și de adaptat companiilor care doresc să maximizeze retenția și loialitatea angajaților lor și să respecte cele mai recente modificări ale legislației muncii.
IT este industria din Moldova cu cea mai rapidă creștere și dezvoltare, iar MITP continuă să depășească limitele și să aducă comunitatea împreună, creând condiții de muncă mai bune și o perspectivă mai bună pentru proprietarii de afaceri, investitori și parteneri deopotrivă.