
„Pentru mulți bărbați e foarte straniu pur și simplu să fie ascultați de cineva”. Interviu cu psihoterapeutul Sergiu Toma despre „slabaci”, „grup de suport la bere” și sănătatea mintală a bărbaților (VIDEO)
„Nu plânge, că ești bărbat”, „nu miorlăi”, „dă la bot”... Tuturor ne sunt cunoscute expresiile dese ori aruncate în adresa băieților. Acestea, dar și alte așteptări și preconcepții sociale, pot fi pietrele de temelie care ajung să construiască sănătatea mintală a bărbaților, un subiect încă puțin discutat, mai ales în spațiul post-sovietic și, prin extensie, în R. Moldova. Să fie duri, să aducă bani acasă, să nu-și arate pe față slăbiciunile, dar în același timp să fie comunicabili cu apropiații, să nu arate o masculinitate toxică, dar să fie și inteligenți emoțional. Lista de cerințe față de bărbați e lungă și adesea contradictorie, iar ușile specialiștilor în sănătate mintală nu-s deloc luate cu asalt de bărbați care au nevoie de ajutor în calea de a se găsi pe sine și de a-și face curat în minte. Despre cum arată portretul-robot al sănătății mintale a bărbaților moldoveni, despre cum rupem cercul unor traume de generații, cum putem atrage mai mulți bărbați în sesiuni de terapie și cum să creștem băieți sănătoși mintal vorbim cu psihoterapeutul Sergiu Toma, director executiv al Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale.
・
Potrivit lui Sergiu Toma, bărbații primesc devreme mesajul că în termeni de sănătate mintală „nu ne așteptăm ca ei să aibă grijă de ei, ci să fie atenți la nevoile părinților, familiei, comunității”. „Îți poți câștiga locul printre ceilalți doar dacă te sacrifici pentru ceilalți”, susține Sergiu Toma că ar fi unul dintre mesajele centrale adresate bărbaților.
„Cea mai bine punctată contradicție care există în mesajele pentru bărbați e că, pe de o parte, trebuie să fii tare, pe de altă parte - să fii transparent și clar. De asta mulți vor alege strategia „fii tare”, pentru că sunt familiarizată cu ea și e mai simplă”, spune Toma.
În interviu veți găsi mai multe despre mecanismele de coping ale bărbați, de la furie și agresivitate, până la abuz de substanțe, dar și veți asculta cum influențează educația băieților asupra viitorilor bărbați.
„De multe ori în felul acesta au fost tratați chiar ei, cu „închide gura, nu vorbi, dar ce te miorlăi aici, ești băiat sau ce ești?”. Așa ei au înțeles că trebuie să-și reprime emoția. Și nu doar să și-o reprime, ci să se simtă vinovați dacă și-o exprimă. Asta nu e același lucru cu reprimarea. Poți reprima și găsi un loc potrivit ca să ți-o exprimi. Dar unde? Dacă și-o exprimă alături de alt băiat, s-ar putea să-l creadă gay. Dacă merge la parteneră, cine știe cum o să reacționeze. Nici nu e tare primit să te jelui în grupuri de bărbați. Dacă mergi la psiholog, o să creadă că ești dus cu capul. Dacă te duci la părinți, o să întrebe de ce nu se poate descurca singur. Atunci unde să te refugiezi?”, se întreabă psihoterapeutul.
Discutăm în acest interviu cum pot bărbații depăși trauma generațiilor și conștientiza modul în care au fost crescuți chiar ei atunci când își educă proprii copii.
„Sunt foarte mulți tați, bărbați, băieți disperați să audă un cuvânt de apreciere. Mesajul care li se transmite e că dacă o să faci un sacrificiu, vei fi lăudat. Dar așa, „ei iaca, mare treabă nu ai făcut”. Și ei replică acest lucru în viața de familie. Putem sparge acest tipar dacă mergem împreună la cursuri, la terapie, dacă atunci când mergem la doctor cu copilul, bărbatul nu rămâne la ușă pentru că ne-a adus cu mașina, ci intră și ascultă ce are de spus medicul”, punctează specialistul.
Autor:
În interviul AGORA discutăm despre importanța politicilor statului pentru sănătatea mintală a bărbaților, dar și de ce șezătorile la bere nu înlocuiesc terapia.
„Să nu ne așteptăm că un bărbat va bate la ușă la specialist și va spune „Eu vreu!”. Nu! Mesajul trebuie să ajungă acolo unde el se află: la muncă”, sugerează Sergiu Toma.
În acest video povestim că, în prezent, mai mulți bărbați moldoveni ajung la cabinetele psihologilor decât acum zece ani, însă o statistică oficială în acest sens nu există.
Pe final, ascultați ce spune specialistul despre modul în care ne putem crește băieții așa încât societatea să „nu-i îndoaie”.
În regiunea europeană, bărbații sunt de aproximativ trei ori mai predispuși la sinucidere decât femeile. În R. Moldova, 80% dintre cazurile de suicid din 2021 au fost comise de bărbați. Un articol ONU susține că asta se întâmplă, în primul rând, pentru că bărbații ar trebui să fie „puternici”, să fie capabili să se „ia în mâini” și să nu vorbească despre sentimentele lor. Rolul stereotipurilor culturale în sănătatea mintală a bărbaților nu a fost discutat în mod sistematic până acum. Biroul European al OMS a înlăturat această lacună prin publicarea raportului „Sănătatea mintală, bărbații și practicile culturale", realizat de Health Evidence Network. Autorii studiului concluzionează că bărbații sunt mai puțin predispuși să apeleze la asistență medicală pentru sănătate mintală decât femeile și sunt mult mai predispuși să se sinucidă. În plus, în țările din Europa de Est și în Federația Rusă, majoritatea oamenilor au o prejudecată puternică împotriva psihologilor și psihiatrilor și nu sunt înclinați să îi caute. În plus, încă nu există un sistem de detectare timpurie a problemelor mintale și psihologice.
Raportul notează că ajutorul psihologic este mai des solicitat de bărbații care nu pun mare preț pe normele tradiționale de masculinitate.