EDITORIAL | Oprim propaganda pentru și mai multă propagandă

EDITORIAL | Oprim propaganda pentru și mai multă propagandă

Suspendarea licenței pentru șase posturi de televiziune a stârnit un val de reacții, cum și era de așteptat. Și, la fel, cum era de așteptat, această decizie a fost un sol mănos pentru o sumedenie de speculații, interpretări, manipulări și propagandă. Cât de ironic nu? O decizie venită să ne protejeze de propagandă a stârnit un val și mai mare de propagandă.

Diana Guja

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a fost luată, oarecum, târziu și, oarecum, timid. Au trecut 10 luni de la începerea războiului, care până a fi început, era transmis prin ecranele rusești în casele moldovenilor. Deci, se face un an de când vorbim concret de război, însă daunele aduse de posturile rusești în Moldova se măsoară în ani și ani, timp în care acestea au reușit să schimbe profund conștiința cetățenilor care și până atunci nu aveau repere solide în lumea valorilor europene.

„Mai bine mai târziu decât niciodată” e sloganul neoficial al Moldovei, și asta în cele mai fericite cazuri. De regulă, e „niciodată”. Sau atât de târziu, încât uiți cum a început povestea, cine e Făt-Frumos și cine, balaurul cu trei capete.

Publicitate

Din aceeași poveste e și decizia de suspendare a celor șase posturi, care au o experiență rodnică  și de manipulare prin omitere, și de substituire de concepte, și de informare cu rea-credință, și de propagandă limpede. De-a lungul anilor, activitatea lor a căpătat legitimitate morală pentru mii de oameni, dintre care unii habar n-au ce-i aia propagandă și cred că ceea ce aud din televizor e o normă, pentru că e același discurs pe care l-au auzit în toți anii de viață în URSS, iar alții privesc lucrurile doar din perspectiva „umanului” (nu ignorați, vă rog, ghilimelele) - oamenii trebuie să lucreze undeva și nu poți să le reproșezi faptul că s-a întâmplat să citească de pe foaie știri nu tocmai corecte sau că, în general, le-au scris (eu cred că poți). Primii văd în suspendarea canalelor cu pricina o luptă împotriva vorbitorilor de rusă și îngrădirea accesului la informație a populației vorbitoare de rusă (deși nu toate posturile suspendate sunt în limba rusă), în timp ce al doilea grup - limitarea dreptului la libera exprimare, asta pe lângă litania despre soarta bieților oameni lăsați fără lucru în plină iarnă.

Chiar dacă televiziunea rămâne principala sursă de informare în Moldova, online-ul se va extinde tot mai mult. Și armatele de angajați cu experiență de desenare a „realității” conform schițelor aprobate de Kremlin vor avea oportunități noi de a-și demonstra competențele. Și atunci va începe veselia adevărată. Or, online-ul nu e reglementat nicicum în Republica Moldova, iar la viteza cu care ne mișcăm - degrabă nu va fi. Și vor umbla balaurii cu trei capete nestingheriți de nimeni încă mulți ani înainte. Există o singură soluție - căderea regimului Putin și înlocuirea lui cu o democrație.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal