Modificările vor fi aduse legilor federale „Cu privire la zilele de glorie militară și datele comemorative ale Rusiei" și „Cu privire la comemorarea victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945".
Documentul subliniază că orice activitate care folosește simbolurile Panglicii Sfântului Gheorghe în scopuri care nu au legătură cu memoria istorică va fi suprimată. Cu toate acestea, autoritățile vor putea folosi panglicile „în timpul unei game largi de evenimente".
Un proiect de lege pentru a echivala panglica Sfântului Gheorghe cu simbolurile gloriei militare a fost înaintat Dumei în aprilie. Proiectul a trecut de prima lectură în septembrie.
Panglica Sfântul Gheorghe, ca simbol al victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a fost folosită pentru prima dată în Rusia la mijlocul anilor 2000 și s-a transformat treptat într-un simbol al loialității față de Kremlin. Panglica portocalie și neagră a fost, de asemenea, folosită pe scară largă ca simbol de către separatiștii din Donbass. De asemenea, în Ucraina, este asociat cu anexarea Crimeei. Panglica Sfântului Gheorghe este interzisă în Ucraina, Letonia și Lituania.
Amintim că în aprilie curent, deputații din majoritatea parlamentară, cu 53 de voturi „pentru” au aprobat amendamentul la Codul Contravențional, prin care se interzice utilizarea, pe teritoriul țării noastre a simbolurilor „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”. De facto, interdicția va intra în vigoare, după ce va fi promulgată de președinta Maia Sandu. Marți, 19 aprilie, președinta țării, Maia Sandu, a promulgat legea prin care se interzice afișarea și utilizarea simbolurilor folosite în actele de război din Ucraina. Șefa țării precizează că în continuare comemorăm eroii Celui de-al Doilea Război Mondial care au luptat și și-au pierdut viața pentru a câștiga pacea. Mai mult, președinta spune că simbolicile sunt diferite, iar cele utilizate acum ar trebuie „aruncate la urna de gunoi a istoriei”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.