Cărțile de psihologie și beletristica self-care, între o lectură la modă și una eficientă. O psihoterapeută și o librară comentează trendul

Cărțile de psihologie și beletristica self-care, între o lectură la modă și una eficientă. O psihoterapeută și o librară comentează trendul

Din ce în ce mai multe persoane au devenit interesate de cărțile de psihologie sau beletristica self-care, iar popularitatea lor este în continuă creștere. Astfel, cu greu poate fi distins interesul profesional către cărțile care abordează zona de psihologie clinică și apetitul pentru autocunoaștere, care aduce cititorii în librărie după varii lecturi. Despre cât de eficientă este această lectură, am vorbit cu psihoterapeuta și autoarea Vera Budan, iar pentru un tablou complet despre cât de întrebate sunt aceste cărți, am abordat-o pe librara Diana Mihuța. 

Beletristica psihologică, între o lectură la modă și una eficientă

Publicitate

Psihoterapeuta Vera Budan susține că lectura este în general o activitate mult mai benefică pentru creier decât orele petrecute pe rețele de socializare.

„Dacă eficiența se referă la schimbarea radicală a vieții atunci putem afirma că în cărți suficient de bine scrise putem găsi instrumente utile. Dar, așa cum avem instrumente de care nu ne atingem și acestea nu vor schimba nicicum realitatea, așa instrumentele din cărți, pot face rugină la un moment dat, fără a aduce valoare cititorului”.

Printre punctele forte ale citirii cărților de beletristică psihologică, specialista punctează că dacă autorul are o realitate internă echilibrată și armonioasă, această stare a lui este redată și transmisă cititorului. Prin urmare, cititul vine la pachet cu o stare mai bună, cel puțin temporară. 

Mai mult, Vera Budan notează că beletristica self-care nu ne poate dăuna dacă din start nu am avut așteptări ca acesta, ca prin magie, să ne schimbe viața sau, dacă nu cumva avem deja o dependență de citit.

„Cititul în sine nu ne face rău, așa cum nu ne poate face rău dacă mâncăm un aliment „minune”. Totuși, dacă îl mâncăm în exces, îl mâncăm în loc de a merge la medic sau dacă nu mâncăm și alte alimente, ne poate dăuna. Cred că evitarea acțiunii ar putea fi un alt aspect negativ, dar nu cititul duce la evitarea acțiunii, ci este doar o cale prin care ne ferim să facem  pași concreți”, afirmă Vera Budan.

Autor:

Potrivit ei, aceste cărți nu sunt recomandate dacă lectura este folosită pentru a evita realitatea și pentru a construi în cap una în care să ne ascundem.

Câte cărți, atâtea opinii?!

Cititorii care au lecturat mai multe cărți de psihologie se pot confrunta cu situații când opiniile sau sfaturile din cărți diferă de la un autor la altul. În acest caz, Vera Budan punctează că, de cele mai multe ori, sfaturile din cărți sunt doar pentru situații sau etape diferite și nu sunt chiar atât de antagonice precum pare.

„Am citit mai mult de zece ani cărți care mă împingeau să fiu eficientă la maxim, iar acum îmi dau seama că asta nu are sens dacă nu-mi aduce împlinire cu adevărat și nu mă lasă să mă și odihnesc. Am scris despre asta în cărțile mele, într-o formă sau alta, dar nu neg că este necesar să și acționăm. Aceste idei sunt pur și simplu două etape prin care ne schimbăm viața. Nu vom reuși să ajungem la a doua dacă nu am încercat să ne forțăm mai întâi”, explică psigoterapeuta.

Prin urmare, unele idei din beletristica self-care sunt bune doar în anumite situații, iar dacă acestea devin o dependență, Vera Budan recomandă adresarea la un specialist.

Autor:

„Recomand cititorilor, indiferent de cartea care-i atrage la moment, să încerce să aplice cel puțin cinci lucruri noi din ea, până a trece la următoarea”.

Psihologia, tot mai infiltrată în viața noastră

În ultima perioadă, a devenit o tendință de a interpreta mai multe domenii prin psihologie. De la vânzări, relații de cuplu, până la orice lucru care ni se întâmplă în viața de zi cu zi.

Psihoterapeuta afirmă că trendul nu trebuie privit pozitiv, însă privește cu ochi buni dacă oamenii conștientizează în profunzime conceptele psihologice și le aplică spre binele tuturor.

„Piramida lui Maslow se folosește la stânga și la dreapta, dar este departe de ceea ce a vrut el să transmită și se folosește doar suprafața. Nici pe departe nu este înțeleasă în profunzime, de exemplu în vânzări. Dacă sunt concepte care chiar sunt bine folosite, atunci de ce nu? Un exemplu bun în acest sens este ceea ce scrie și cum folosește conceptele psihologice Robert Cialdini”, recomandă specialista.

Cărțile, da, sunt diferite, de asta și avem puterea de decizie asupra a ce să citim

Vera Budan, psihoterapeută și autoare de cărți

Autor:

Cărțile de psihologie, în top zece cele mai vândute

Librara Diana Mihuța susține că, în ultimul timp, discuțiile despre cărțile de psihologie, self - care, dezvoltare personală s-au transformat într-un nor informațional aparte.

„Interesul pentru cărțile din domeniul psihologiei este generat și de influencerii de pe rețelele de socializare care le recomandă, fiecare având publicul său iar noi din librărie nu reușim de fiecare dată să asigurăm acest interes cu stocuri de carte, unele dintre titluri fiind greu de găsit”, susține tânăra.

Librăria în carea activează Diana are cărți în trei limbi: română, rusă și engleză, cele mai multe fiind totuși în limba română. Cert este că reușesc să satisfacă necesitățile de lecturi pentru o majoritate covârșitoare a cititorilor care ne vizitează.

„Cărțile de psihologie, self -care și dezvoltare personală se găsesc și în top 10 cele mai vândute cărți ale anului deși nu predomină în această listă. Câțiva autori ale căror cărți au fost pe larg discutate pe social media sunt cei mai întrebați desigur, cum ar fi Gabor Mate, cum este în continuare Mihail Labkovski sau Garry Chapman sau Daniel Goleman și cărțile lor”, spune Diana.

În cei trei de activitate, librara afirmă că nu a observat o segregare pe vârste a interesului față de această zonă de carte, tinerii și adulții, în egală măsură, stau la zona de psihologie, răsfoiesc, citesc sau aleg să dăruiască o carte ce li se pare că ar răspunde la toate întrebările. 

„Păstrăm cărțile la zona de psihologie organizate după edituri în ordine alfabetică, ca să fie găsite ușor de toți cititorii, fără a le da categorii suplimentare. Prețul cărților depinde de mai mulți factori cum ar fi tirajul, calitatea hârtiei, cât de mult costă drepturile de autor șamd”, explică aceasta.

Oamenii mai rar solicită recomandări din librărie pentru zona de psihologie, iar de cele mai multe ori vin după titluri anumite sau cu liste de carte.

Top cinci cele mai cumpărate cărți de psihologie: 

  • Omul în căutarea sensului vieții, Viktor E. Frankl
  • Când corpul spune nu, Gabor Mate
  • Comunicarea nonviolentă, Marshall B. Rosenberg
  • Femei care iubesc prea mult, Robin Norwood
  • ABC-ul psihopatului de succes, Kevin Dutton și Andy Mcnab
  • Agora

    AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

    REȚELE SOCIALE

    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • Twitter
    • Telegram
    • RSS Feed

    APLICAȚIE

    • App Store
    • Google Play
    © 2023 Interact Media SRL
    • Mastercard
    • Visa
    • PayPal