La Chișinău a avut loc evenimentul de totalizare a celei de-a 5-a ediție a cursului de PLC organizat de ISD, unde au fost inițiați 20 de tineri în domeniul automatizărilor industriale

La Chișinău a avut loc evenimentul de totalizare a celei de-a 5-a ediție a cursului de PLC organizat de ISD, unde au fost inițiați 20 de tineri în domeniul automatizărilor industriale

În perioada 6 octombrie – 21 decembrie, 20 de tineri au urmat un curs de asimilare a cunoștințelor despre dispozitivele și programarea PLC folosite pentru automatizări de către companiile din diverse industrii. Evenimentul este la cea de-a cincea ediție și este organizat de compania de dezvoltare software – ISD.

Cursul de PLC este doar una dintre inițiativele ISD pentru formarea competențelor tehnice ale tinerilor interesați să crească profesional în industria IT. În fiecare an, compania organizează stagii atât pe limbaje de programare Front-End și Back-End, cât și pe PLC. Mai mult, compania investește în creșterea competențelor tehnice și manageriale ale echipei, prin mai multe programe interne, precum: Junior to Medior – pentru dezvoltarea abilităților programatorilor (Java, Front-End, .NET), Executor to Partner – dedicat dezvoltării competențelor de comunicare și management ale liderilor de echipă.

Ce este PLC?

Publicitate

PLC sau Controler Logic Programabil (din engleză: Programmable Logic Controller) este un dispozitiv folosit de o gamă largă de industrii pentru automatizarea de procese și sisteme. În Europa, cererea de ingineri PLC crește proporțional cu numărul de companii care implementează sau planifică să implementeze soluții de automatizare. Doar în 2023, mai mult de 30% dintre afacerile europene vor implementa, cel puțin, un anumit tip de automatizare.

Despre ce a fost cursul?

Cursul de PLC a fost dedicat tuturor entuziaștilor pasionați de automatizare și inginerie electrică, care își doresc să înceapă o carieră în acest domeniu. El a integrat o parte teoretică și una practică, desfășurate la sediul ISD și în laboratorul de PLC de la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

În cadrul orelor teoretice, participanții au fost inițiați în conceptele fundamentale ale PLC, cum ar fi:

 • Programarea PLC, logica Ladder, standardele Human Machine Interface (HMI);
 • Conceptele de funcționare și dezvoltare a HMI;
 • Crearea proiectelor în TIA Portal.

Partea teoretică a fost urmată de o serie de sesiuni practice, pe parcursul cărora participanții au învățat să dezvolte un program PLC de la zero, folosind TIA Portal.

Cine sunt mentorii cursului?

Secretele ”din culisele” PLC le-au fost prezentate participanților de Victor Dropeț și Ivan Vîlcu, ingineri PLC la ISD.

Victor are o experiență de mai mult de 8 ani în domeniul programării PLC și al automatizărilor. Anterior, el a predat un curs de PLC pentru studenții de la UTM și a elaborat programul pentru primul curs de PLC ținut în cadrul aceleiași universități.

Absolvent al celei de a doua ediții a cursului de PLC, Ivan are o experiență de mai mult de 3 ani în programarea PLC și un background în designul, asamblarea și testarea diagramelor electrice. La fel, el este deținătorul unei certificări Siemens în programarea cu TIA Portal.

Ce spun participanții despre acest curs?

„Cursul a fost foarte interesant. Mi-a plăcut că mi-a reușit să înțeleg unde pot aplica practic cunoștințele acumulate la universitate. M-am convins, încă o dată, că îmi voi continua activitatea în domeniul IT și cred că voi încerca să mă dezvolt în direcția PLC.”

Participantă la cursul de PLC, Arina

Autor:

...

„Cursul de PLC a fost interesant pentru mine, încă de la început. Mi-a plăcut modalitatea de predare a informațiilor și atmosfera prietenoasă. Lucrurile învățate la acest curs vor fi utile pentru creșterea mea ca specialist. Mai mult, sunt interesat să studiez, în continuare, programarea PLC.”, menționează participantul la cursul de PLC, Oleg.

„Cursul a fost foarte util, pentru că mi-a oferit mai multe informații despre ce înseamnă să fii un inginer PLC și despre modalitatea de a lucra la un PLC folosind TIA Portal.” spune Cristian, participant la cursul de PLC.

Cursul de PLC va fi organizat și în 2023 iar cei interesați de acest domeniu pot depunde aplicațiile online. Mai multe detalii despre cursul de PLC cât și alte activități organizate de ISD pot fi găsite pe Blogul sau pe rețelele sociale ale companiei.

ISD este un furnizor de servicii de dezvoltare software cu sediul la Chișinău, Republica Moldova și un spin-off al grupului olandez Inther Group. Compania are o echipă de peste 85 de persoane și o experiență de aproape 15 ani atât în crearea de soluții digitale complexe pentru unii dintre cei mai mari jucători de pe piața internațională în domeniul sistemelor folosite pentru managementul stocurilor și automatizarea depozitelor, cât și în oferirea serviciilor pentru companiile care dezvoltă produse software sau  implementează transformarea digitală.

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal