Prezent în emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV, liderul PL, Mihai Ghimpu, a avut o retorică destul de dură în adresa actualului ministru în exercițiu al Educației. „Nu e mai deșteaptă decât noi. Să nu vină ca o regină și să pună condiții. Avem Acordul unde este prevăzut totul. Să-l citească și să-l respecte”, a declarat Mihai Ghimpu.
Iată ce prevede Acordul AIE3 la capitolul învestirea și activitatea Guvernului. Prima ține de activitatea prezidiului Guvernului.
„Ședințele Executivului sunt precedate de ședințele Prezidiului Guvernului, în cadrul cărora se aprobă ordinea de zi a ședințelor Guvernului și se discută, după caz, proiectele în privința cărora există divergențe de opinii, inclusiv cele promovate de miniștri. Deciziile în cadrul Prezidiului Guvernului se iau prin consens. În cazul când nu este posibilă identificarea unei soluții consensuale pe marginea unui proiect de hotărâre, proiectul în cauză nu va fi inclus pe agenda ședinței Guvernului, iar problema respectivă va fi pusă în discuție la Consiliul Alianței. Ședințele Prezidiului Guvernului au loc, de regulă, cu cel puțin două zile înainte de ședința Executivului”. În Acord nu este specificat cine face parte din Prezidiul Guvernului.
Prezidiul Guvernului, motiv de ceartă în 2011
În 2011 activitatea acestui organ a servit drept motiv de ceartă în cadrul AIE2. Atunci liberal-democrații au propus un proiect Parlamentului care prevedea eliminarea Prezidiului Guvernului. Liberalii și democrații nu au fost de acord cu această propunere. Prim-ministrul de atunci, Vlad Filat, a cerut lichidarea prezidiului pe motiv că acesta ar bloca includerea unor proiecte pe ordinea de zi. De cealaltă parte liberalul Mihai Ghimpu a declarat că asta ar însemna concentrarea puterii în mâinile unui singur om.
Premierul susține demiterile
Acordul AIE3 mai spune că în cazul în care prim-ministrul Republicii Moldova ia în considerare înlocuirea unui membru al Guvernului sau al unui conducător ai instituțiilor subordonate Executivului, remanierea sau înlocuirea respectivă este inițiată/realizată, în mod obligatoriu, doar cu consultarea și acordul membrului Alianței care a delegat acea persoană și cu investirea unei persoane delegate de același membru al Alianței. În cazul în care o componentă a Alianței decide retragerea unui ministru din Guvern sau a unui conducător a instituției centrale, delegat de această componentă, celelalte componente ale Alianței vor susține solidar demiterea respectivă. Demiterea și înlocuirea respectivă va fi susținută și de prim-ministru, care va iniția procedurile legale corespunzătoare (i.e. remaniere). Urmare a demiterii unui ministru, la funcția vacantă va fi propusă candidatura unui alt ministru la propunerea partenerului de Alianță, căruia i-a revenit această funcție în rezultatul repartizării mandatelor.
„Remanierile se fac în baza unei scrisori semnate de liderul partidului membru al Alianței”. Acordul de Constituire a AIE3.
Autor:
Propunerile parvenite din partea componentelor Alianței, care țin de desemnarea, numirea, înlocuirea și/sau revocarea persoanelor din Guvern (inclusiv instituții subordonate) și Parlament (potrivit prevederilor prezentului Acord), inclusiv de mandatare a reprezentanților săi în organele de lucru ale Alianței, se fac în baza unei scrisori semnate de liderul partidului membru al Alianței.
Destrămarea Alianței și retragerea încrederii Guvernului învestit
Orice redistribuire a competențelor, funcțiilor, orice schimbări instituționale, care fac obiectul prezentului Acord, se vor decide doar în bază de consens în cadrul Consiliului Alianței. Nerespectarea acestui principiu este considerată o încălcare gravă a prezentului Acord și duce la încetarea Acordului, la destrămarea Alianței și retragerea încrederii Guvernului investit.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.