În 2022, R. Moldova a exportat fructe și legume în 30 de state. România și Bulgaria, printre cele mai populare piețe

În 2022, R. Moldova a exportat fructe și legume în 30 de state. România și Bulgaria, printre cele mai populare piețe

În anul 2022, fructele din R. Moldova au ajuns în 30 de state, comparativ cu anul 2021, când exportul de fructe se efectua în 18 țări. Astfel, exportul de mere, pere și gutui în stare proaspătă s-a realizat pe piețele din România, Bulgaria, Germania. Caisele, cireșele, vișinele, piersicile, prunele au fost exportate preponderent pe piețele din România, Letonia, Cehia, Polonia, altele.

În schimb, piața țărilor UE este mai puțin accesibilă pentru legumele autohtone. Pentru anul 2022, conform datelor statistice BNS, cantități mici de legume exportate sunt înregistrate pentru țările precum Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Germania.

Până la declanșarea conflictului armat din Ucraina, exportul de legume se realiza preponderent pe piața țărilor CSI (Ucraina, Federația Rusă).

Publicitate

Prunele și morcovii, printre cele mai exportate fructe și legume

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare merele, soiurile de mere și de prune sunt printre cele mai exportate fructe. În cazul merelor este vorba despre soiurile Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Simirenco, iar în ceea ce privește prunele -  Kabardinka, Stanley și President.

Totodată, o cerere mare pe piața Uniunii Europene o au caisele (Faralia, Spring Blush, Pinkot, Kyoto) și cireșele (Skeens, Regina, Kordia, Grace Star).

La capitolul strugurii de masă conduc cei negri Moldova, Codreanca (sau Black Magic) și Muscat de Hamburg, soiurile roșii Cardinal și Apiren Roz, precum și soiurile albe Italia, Victoria și Alb de Suruceni).

În cazul legumelor exportate în stare proaspătă, pe rafturile magazinelor din statele membre ale UE pot fi găsiți morcovi, sfecla roșie pentru salată, ceapa, cartofii și varza.

Radiografia sectorului de exporturi de fructe și legume

Potrivit specialistei în export proiectului PCRR USAID, Tatiana Burca, până anul trecut, 98% din toate merele erau exportate doar în piețele tradiționale cum ar fi Rusia. Dar, din cauza pandemiei și războiul din Ucraina, situația s-a schimbat.

„Toate rutele logistice obișnuite au fost blocate, întrucât transportul trecea prin Ucraina. Asta a influențat creșterea prețurilor de transport și inputuri. Și astfel exportatorii au început să caute o direcțile alternative. Dacă acum 2-3 de ani exportam merele doar în 8 țări, acum exportăm în 27 de țări, cu cota Rusiei mult mai redusă”, mai spune specialista.

Autor:

Mai mult, Tatiana Burca afirmă că producătorii văd o problemă cu competitivitate pe piața rusă. Sinecosturile de producere și logistică cresc, iar Rusia a crescut volumul producției proprii de mere.

„În teritoriul Krasnodar au fost plantate suprafețe foarte mari de livezi, întrucât politica lor este orientată spre substituirea importurilor”, a punctat experta.

Totuși, specialista în marketing susține că deși diversificarea pieței este o prioritate, nu trebuie să abandonăm cu totul Rusia și să luăm cu asalt Europa, pentru că în Europa avem un concurent foarte mare, de exemplu Polonia.

„Chiar dacă pentru destinații netradiționale, cum ar fi un Orientul Mijlociu, India, merele noastre sunt tot mai întrebate, Rusia se află oricum pe primul loc, în jur de 73% din merele exportate către anul 2022, întrucât ponderea României în exporturi totale de măr a crescut până la 5% anul acest”, punctează aceasta.

În ceea ce privește strugurii, specialista notează o situație mult mai bună decât la mere, deoarece în ultimii cinci ani au fost foarte bine diversificate piețele de desfacere. Vița-de-vie este foarte solicitată pe teritoriul României, Poloniei. Strugurii moldovenești au mari avantaje, pentru că cei culeși în septembrie-octombrie pot fi depozitați până în lunile martie sau aprilie ale anului următor.

Articolul integral poate fi citit aici - Exportul de fructe și legume moldovenești în UE, între standarde și exigențele piețelor europene (INFOGRAFIC)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal