Ce-am făcut în 2022 la AGORA. Raport de activitate

Ce-am făcut în 2022 la AGORA. Raport de activitate

Sunt Irina Ghelbur, directoarea companiei și vin în fața voastră cu un raport de activitate în care îmi propun, împreună cu colega mea, Felicia Nedzelschi, să vă povestesc ce am reușit și ce n-am reușit să facem în 2022, cum am făcut bani și cum i-am cheltuit. Sper să aveți răbdare să citiți acest raport și vă anunț, totodată, că voi mai veni în poșta voastră cu un mesaj în perioada următoare în care voi povesti despre planurile și obiectivele setate pentru 2023.Ținem mult la transparență în activitatea noastră, un demers pe care ni l-am asumat în fața voastră, a cititorilor, din momentul în care v-am invitat să investiți în dezvoltarea noastră ca instituție media. Vă mulțumim pentru încrederea și susținerea de care am avut parte în 2022.

„Permacriză" data-content-id="0" data-link-type="extern" și „Antifragilitate" data-content-id="0" data-link-type="extern"

La începutul lunii noiembrie citeam cu toții știrea despre cuvântul anului desemnat de dicţionarul Collins: permacriză - un cuvânt care definește „o perioadă prelungită de instabilitate şi insecuritate” și care „rezumă succint faptul că anul 2022 a fost cu adevărat teribil pentru mulţi oameni”.

Publicitate

Ei bine, pe noi la AGORA termenul ne-a lăsat oarecum indiferenți. În industria noastră, mass-media care se ține cu dinții de valorile unui jurnalism onest, responsabil, independent de influențe politice, permacriza e de când ne ținem minte. În 2017, când am preluat managementul companiei, criza a însemnat luni întregi de lipsuri, nu aveam bani să dăm salariile și să ne plătim cheltuielile lunare. Au urmat ani în care redacția a fost presată de diverși factori politici, ani în care am investit în proiecte și inovații, am trecut prin fail-uri, am luat decizii proaste și bune, am avut și succese. Ceea ce ne caracterizează, însă, este faptul că în toți acești ani ne-am întărit reziliența și am construit ceea ce Nassim Nicholas Taleb definește ca „antifragilitate”. Este un termen pe care îl folosesc des în comunicarea cu colegii și în evaluările pe care le facem proiectelor noastre și situațiilor prin care trecem.  

„Unele lucruri se dezvoltă la șocuri, cresc atunci când sunt expuse la volatilitate, situațiile aleatorii, tulburare și stres și iubesc aventura, riscul și incertitudinea. Antifragilitatea depășește reziliența sau robustețea, reziliența rezistă șocurilor și rămâne aceeași, pe când antifragilul devine mai bun”. Nassim Nicholas Taleb

Anul pe care îl încheiem acum este totuși „teribil”. În ultimii 5 ani, banii pe care am reușit să-i aducem în companie ne-au ținut pe linia de plutire. Ne-am pus scopul să demonstrăm că putem să devenim sustenabili și să transformăm media într-un business care se poate finanța și se poate construi pe termen lung, și ne-a reușit. În acest an, însă, ieșim în minus, deși am făcut eforturi foarte mari să atragem resurse financiare.

Ceea ce ne-a zdruncinat enorm este războiul pe care îl trăim atât de aproape. Și fizic, și mintal. Războiul a adus suferință enormă, a lovit economia globală și pe a noastră, extrem de fragilă și până la criza generată de război.

Mai jos vedeți un grafic în care vedeți cum au evoluat cifrele noastre financiare în ultimii ani.

Pe scurt, cifrele anului 2022 la AGORA

25 de angajați full-time și part-time, dintre care 12 în redacție (8 reporteri, 1 editorialistă, 2 editoare, 1 redactoră-șefă „încă” în concediu de îngrijire a copilului), 3 persoane în departamentul Vânzări, 4 persoane la producție video, 3 în departamentul Comunitate, 3 persoane la dezvoltare proiecte, dezvoltare IT și management.

2 milioane de cititori din ianuarie până în noiembrie. 

12,500 unități de conținut publicate până la final de noiembrie.

265 de membri abonați la final de noiembrie. 

5,2 mln lei - venituri pentru 10 luni ale anului, dintre care 2,1 mln venituri din publicitate, 188,000 lei venituri din abonamentele de membri, 2,7 mln venituri operaționale din granturi.

5,7 mln lei - costuri și cheltuieli pentru 10 luni ale anului, dintre care 4 mln lei sunt costuri salariale și remunerări. 

3 evenimente ROOFOFFLINE organizate pe 3 acoperișuri nou-descoperite. 

6 lansări editoriale: Tema lunii, emisiunea săptămânală „Descifrat”, podcastul „Prepare for Future”, co-producția „WinederfulWoMen” cu Natalia Efros, versiuni audio la articolele de analiză și longreads pe platformele de podcast, format nou de știri în 2 propoziții „Pe scurt”.

2 lansări tehnologice plus una pe drum - aplicația mobilă nativă pe iOS și Android, e-shop AGORA și …în scurt timp facem public noua platformă web AGORA la care s-a lucrat tot anul.

Cum am făcut banii

La venituri, partea tristă este că suntem departe de KPI-urile pe care ni le-am setat pentru 2022. Am reușit să facem vânzări de publicitate în ultimele 10 luni de 2,1 mln lei, mai puțin chiar decât ne-a reușit în 2021. Serviciile noastre de publicitate includ: plasamente de advertoriale, producție multimedia, cu preponderență video, bannere, sponsorizări emisiuni și evenimente. Din noiembrie, am adăugat la lista de venituri și vânzările e-commerce prin lansarea magazinului online cu produse AGORA. Cei mai mari 3 parteneri de publicitate în 2022 au fost o agenție de publicitate (Independent Media House), o organizație (ATIC) și o instituție bancară (maib). 

...

Tot aici, la venituri, merită să menționăm că în 2022 am reușit un salt foarte mare în privința veniturile de la cititori: de la aproape 50,000 lei în 2021 am ajuns la aproape 200,000 lei din abonamente de membri în 2022. Mulțumim celor 265 de membri abonați.

...

Proiectele de grant care ne-au ajutat să ne dezvoltăm, dar și să acoperim o parte din costurile salariale (în total peste 2,7 mln de lei în ultimele 10 luni), le-am primit de la: Internews în Moldova, Ambasada SUA în Moldova, Centrul de Jurnalism Independent, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasada Republicii Cehe în Moldova, USAID.   

Cum am cheltuit și în ce am investit banii

Din păcate, costurile și cheltuielile pe care le-am suportat în 2022 au depășit veniturile noastre. În mare parte aceasta s-a întâmplat din cauza creșterilor de costuri pe care le-am resimțit cu toții, pe toate segmentele: inflația ne-a afectat salariile și am făcut ajustări necesare, am cheltuit mai mult pentru transport, chirie, servicii.

...

Este și anul în care am investit mult în dezvoltări IT: am lansat în februarie o aplicație mobilă dezvoltată nativ pe iOS și Android, ne-am lansat în e-commerce, iar acum la final de an urmează să lansăm “the new AGORA” - o nouă platformă web, cu design reînnoit și structură modulară.

Inovația este în ADN-ul nostru organizațional, de aceea vom avea întotdeauna orientarea către dezvoltarea și implementarea de opțiuni tehnologice care să transforme și să modernizeze media online.

Printre „nereușitele” acestui an, este important să menționez câteva:

Scăderea numărului de cititori pe platforma web în timp de au crescut audiențele pe platforme social media și messanger-uri: pe site intră mai puțini cititori, pe Telegram, Facebook și Instagram - mai mulți. 

Vânzări scăzute de publicitate, sub pragul minim necesar.

Plecări din echipă cauzate de salarii prea mici sau burnout profesional.

Acestea fiind spuse pe segmentul de management și financiar, aș vrea să citiți mai jos și analiza editorială, cu concluziile pe care le-am extras în acest an. Aici vă povestește editoarea pe subiecte de autor, Felicia Nedzelschi.

Cotitura de 180 de grade

2022 a fost anul în care am făcut o cotitură de 180 de grade în modul în care abordăm conținutul de autor pe AGORA. Am copt ideea de a avea câte o lună întreagă dedicată unei singure teme, însă n-a fost posibil să facem schimbarea chiar de la început de 2022, dintr-un motiv cât se poate de evident: începuse războiul.

Finalul de februarie, dar și martie și aprilie, am canalizat eforturile noastre spre știrile despre război, istorii umane despre refugiați și despre integrarea acestora. După săptămâni în care am lucrat practic fără pauze și actualitatea ne-a consumat de-a întregul, în mai am pășit spre modelul pe care ni l-am propus. Astfel, din mai și până acum, în fiecare lună, am încercat să dezghiocăm aspecte din câte o temă pe care o alegeam în redacție după lungi discuții și după consultări cu membrii comunității. Într-un final, ne-au reușit următoarele:

Am creat peste 140 de materiale, în cele opt luni rămase din 2022, la temele lunare: Relația R. Moldova cu UE, Educație, Turism, Agricultură, Business și IMM, Securitate energetică, Securitatea țării și Sănătatea mintală.

Pe lângă temele lunare, am avut 4 proiecte de autor care se publicau concomitent, inclusiv pe alte subiecte decât cele setate lunar: „Moldova, I am back”, despre moldovenii reîntorși acasă din străinătate, care au avut curaj să-și investească aici banii agonisiți (41 de ediții), „Porția de istorie” despre file din trecutul nostru (33 de ediții), „Lumea-n palmă”, care e o sinteză internațională săptămânală (26 de ediții) și „Profesioniștii”, cel mai proaspăt proiect de autor cu portrete ale oamenilor ce muncesc în diferite profesii din țara noastră (13 ediții).

Am lansat o emisiune săptămânală - „DESCIFRAT” - moderată și produsă de două jurnaliste AGORA, Irina Harea-Mardari și Irina Soltan, și cu mândrie putem spune că în cele peste 20 de ediții am avut câțiva miniștri, deputați și experți care au făcut lumină pe subiecte de actualitate. 

Am publicat aproape 70 de editoriale și am consolidat pozițiile noastre pe segmentul op-ed, care încă nu demult nu era în portofoliul nostru. Dovada că rezonăm pe unda asta e că un editorial a fost și cel mai citit material de autor al anului.

Am lansat și continuat să realizăm două co-producții de podcast - „Tax&Customs” (10 ediții) cu Veronica Sirețeanu și Iuri Cicibaba, care ne ajută să înțelegem mai bine lumea taxelor și impozitelor, dar și „WINEderfulWoMen” cu Natalia Efros, un podcast cu oameni pasionați din diverse industrii, care adaugă frumusețe vieții prin munca lor (9 ediții), care pot fi atât vizionate, cât și ascultate pe toate platformele mari de podcasturi.

Rezultate și concluzii

Când am analizat rezultatele noastre editoriale pe final de an, ne-am dat seama că merită să continuăm cu articole explicative și longreaduri. Am și observat că atenția publicului se mută de pe istoriile de succes ale altora, pe articole de analiză, de opinie și explicative.

Ne-am convins că e preconcepția noastră, a jurnaliștilor, că cititorii AGORA nu citesc longread-uri. Dovada a fost prezența a cinci materiale ample în topul celor mai citite subiecte de autor. Am înțeles că temele sociale mereu vor câștiga atenția comunității noastre, dar și că nouă, ca jurnaliști, ne plac tot ele cel mai mult.

Așa că, planurile și obiectivele noastre pentru 2023, despre care veți afla din alt newsletter, vor conține idei și proiecte născute din tot ceea ce ne-au învățat ultimii ani.

Vă dorim un final de an fără turbulențe și cu oameni dragi aproape,

Cu drag,

Irina Ghelbur, Felicia Nedzelschi & echipa AGORA

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal