Reguli noi pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje: Pe piață vor putea plasa mărfuri doar cei 
înregistrați în sistemul SIA-MD

Reguli noi pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje: Pe piață vor putea plasa mărfuri doar cei înregistrați în sistemul SIA-MD

Începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat-Managementul Deșeurilor (SIA-MD) pot plasa pe piață mărfuri care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje. Producătorii au avut posibilitatea de a se înregistra în SIA-MD din 2020, odată cu aprobarea Regulamentului privind ambalaje și deșeurile de ambalaje, informează Ministerul Mediului. 

Responsabilitatea extinsă a producătorului (REP)  înseamnă că aceștia răspund de mărfurile plasate pe piață chiar și după comercializarea acestora. Principiul REP presupune cheltuieli suplimentare, cum ar fi: campanii de informare a populației, colectarea, transportarea, sortarea, valorificarea, promovarea etc.

În 2022, Ministerul Mediului a creat Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu denumirea generică  „plățile de mediu”. Din grup fac parte reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile și autorități ai administrației publice centrale.

Publicitate

Respectiv, în 2023, pentru a încuraja agenții economici să implementeze REP în Republica Moldova, Ministerul Mediului va veni cu acest nou proiect de lege care aduce claritate între plățile efectuate pentru poluarea mediului și plățile achitate în cadrul sistemelor colective REP, membrii cărora sunt  importatorii și producătorii care plasează pe piață produse generatoare de deșeuri.

La fel, proiectul de Lege prevede și compensarea diferenței dintre plățile pentru poluarea mediului achitate în anul 2023 în raport cu țintele atinse prin sistemele colective REP. Acesta, la rândul său reglementează toate categoriile de ambalaje care devin deșeuri și modul cum acestea trebuie să fie gestionate.

Beneficiile unui sistemul colectiv de reciclare sunt creșterea protecției mediului prin reducerea volumului de deșeuri depozitat sau aruncat în natură. De asemenea, prevede oportunități de dezvoltare a economiei circulare prin reintroducerea în sistem a materiei devenite deșeu. Aceasta va contribui semnificativ la diminuarea necesității de a exploata noi resurse naturale în procesul de producere.

„Apreciem foarte mult reușita  membrilor Asociației Europene a Businessului (EBA) de a înregistra  Asociația Obșteasca APIAM Moldova și autorizarea activităților la Agenția de Mediu în calitate de Sistem Colectiv pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje ce va începe oficial activitatea din 1 ianuarie 2023. Îndemnăm ca agenții economici să se conformeze cadrului normativ în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaj.

Totodată, Agenții economici care, ulterior, vor refuza să se înregistreze în SIA-MD, dar vor continua să pună pe piață ambalaje, vor cădea sub incidența art. 1541 din Codul Contravențional.

În acest sens, Ministerul Mediului conlucrează cu Serviciul Vamal la elaborarea mecanismului de informare reciprocă  privind statutul importatorului de produse cu ambalaje, respectiv agenții economici ce nu sunt înregistrați în SIA-MD, nu vor fi acceptați să plaseze produsele pe teritoriul R. Moldova”, informează Ministerul Mediului.

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal