
Nivelul poluării aerului din Chișinău se menține ridicat. Specialistă din cadrul Agenției de Mediu, despre cauze și măsuri
În dimineața zilei de 3 ianuarie, se menține nivel sporit de poluare a aerului atmosferic în capitală. Nivelul particulelor PM10 depășește norma de două ori. Principalele cauze sunt traficul rutier intens și procesul de încălzire a locuințelor, inclusiv centrala termică, care funcționează cu păcură. Ceața și lipsa vântului favorizează condițiile de acumulare a poluanților. Informația este comunicată pentru AGORA de șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu.
・
„Cea mai semnificativă depășire a normelor a fost la 30 decembrie, când Agenția de Mediu a venit cu un comunicat în acest sens. Atunci s-au înregistrat depășiri de 2,8 ori a nivelului de particule PM10 mkm. Pe parcursul următoarelor zile, inclusiv în dimineața zilei de 3 ianuarie, poluarea s-a menținut la un nivel destul de înalt. Dacă limita este de 50 µg/m3, valoare medie înregistrată zilnic pe 31 decembrie și 1 - 2 ianuarie a fost de 100 µg/m3”, comunică Marina Lungu.
Specialista menționează că ar fi mai multe cauze, dar în această perioadă cel ma mare aport la creșterea nivelului de poluare l-au avut sursele antropice și anume activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, sistemul de încălzire individual. Aici se adaugă și activitatea centralelor termice, dintre care una funcționează pe bază de păcură. Totuși, cel mai considerabil aport la nivelul de poluare l-a avut traficul rutier.
Vezi și: Aer nociv cauzat de măsurile luate la repezeală. Cum este afectat mediul înconjurător și sănătatea de folosirea păcurii
În plus, un factor care a contribuit la menținerea nivelului de poluare sunt condițiile meteorologice atestate. Specialista din cadrul Agenției de Mediu menționează că în această perioadă s-au înregistrat temperaturi mai ridicate care au favorizat acumularea poluanților, a fost lipsa vântului și ceața densă care are proprietatea de a acumula poluanții în picăturile de apă.
„Noi monitorizăm cantitatea componentelor din mediu, cu ulterioară informare inclusiv a instituțiilor care au tangență și pot lua decizii. La fel informăm populația. Sunt scheme de difuzare a informației, unde sunt implicate instituțiile care trebuie să reacționeze în cazuri de depășire a normei. Aici se include Ministerul Mediului, responsabil de elaborarea politicilor, la fel, Inspectoratul General de Poliție care trebuie să redirecționeze traficul rutier ca să nu se formeze ambuteiaje.
La fel, Agenția de Mediu informează și avertizează agenții economici în cazul în care condițiile meteorologice sunt nefavorabile și duc la acumularea poluanților în aer. Ei trebuie să se autosesizeze și să întreprindă măsuri pentru diminuarea emisiilor eliberate în aerul atmosferic”, punctează Marina Lungu.