O cometă care poate fi văzută cu ochiul liber se va apropia de Pământ. Aceasta apare o dată la 50.000 de ani

O cometă care poate fi văzută cu ochiul liber se va apropia de Pământ. Aceasta apare o dată la 50.000 de ani

La începutul anului 2023, o cometă rară va zbura pe lângă Pământ, pentru prima oară după 50.000 de ani. Aceasta ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber când va trece pe lângă Soare și Pământ la sfârșitul lunii ianuarie, scrie Space.

Cometa, numită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin interiorul sistemului solar și se va apropia cel mai aproape de Soare pe 12 ianuarie, iar apoi va trece pe lângă Pământ. Perigeul său va fi între 1 februarie și 2 februarie.

Dacă va continua să lumineze la fel ca în prezent, cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat. În caz contrar, aceasta ar trebui să fie în continuare vizibilă cu ajutorul unui binoclu sau a unui telescop timp de câteva zile până se va apropia de Pământ.

Publicitate
...

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, în timp ce se deplasează în direcția nord-vest în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023.

Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei şi coada de praf aurie în luna martie a acestui an de camera de supraveghere cu câmp larg a observatorului Zwicky Transient Facility la începutul lunii martie 2022.

La acest moment, cometa este la 160 de milioane de kilometri de Pământ şi încă mai are ceva cale de parcurs până când va fi în punctul cel mai vizibil pe 1 februarie. Cometa trebui să ajungă la Soare, să îl înconjoare şi apoi să se reîntoarcă pe lângă planeta noastră.

Părând inițial să fie un asteroid, C/2022 E3 (ZTF) care se afla în acel moment pe orbita lui Jupiter, a început curând să se lumineze și să semene tot mai mult cu o cometă.

Imaginile actuale ale lui C/2022 E3 (ZTF) arată cometa, un halou înconjurător de gaz și praf, strălucind cu o nuanță verzuie și o coadă lungă, dar slabă, care se extinde în urma sa.

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020.

Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal