„Situația trebuie să sensibilizeze atât autorităţile statului cât şi fiecare locuitor în parte în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător”, susțin responsabilii.
În acest sens, Agenția de Mediu a realizat o serie de recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:
- Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos.
- Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.
- De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzirea amplasamentelor a anvelopelor, uleiurilor uzate și deșeurilor din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.
- Implicarea Primăriei mun. Chișinău si Poliției auto, în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.
- Atunci când nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.
- Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
- Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.
„Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu rămâne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți”, se mai arată în comunicatul emis.
AGORA amintește că în dimineața zilei de 3 ianuarie, se menține nivel sporit de poluare a aerului atmosferic în capitală. Nivelul particulelor PM10 depășește norma de două ori. Principalele cauze sunt traficul rutier intens și procesul de încălzire a locuințelor, inclusiv centrala termică, care funcționează cu păcură. Ceața și lipsa vântului favorizează condițiile de acumulare a poluanților. Informația este comunicată pentru AGORA de șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu.
Totodată, Ministerul Mediului atrage atenția agenților economici care sunt cei mai mari poluatori că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.