Premieră pentru sistemul de sănătate din SUA: În farmacii se autorizează vânzarea pastilelor pentru întreruperea sarcinii

Premieră pentru sistemul de sănătate din SUA: În farmacii se autorizează vânzarea pastilelor pentru întreruperea sarcinii

Vânzarea pastilelor pentru întreruperea sarcinii va fi autorizată în farmaciile din Statele Unite, au anunțat marți oficiali din domeniul sănătății, o măsură care ar putea extinde semnificativ accesul la avort după decizia Curții Supreme a SUA din 2022 de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină, relatează Agerpres.ro.

Modificările anunțate de Administrația americană pentru medicamente (FDA) vor permite ca mifepristona, primul dintre cele două medicamente utilizate de clinicile de avort pentru întreruperea sarcinii, să fie disponibil în farmaciile din statele americane în care avortul este autorizat.

Pentru a obține aceste pastile, care anterior erau disponibile doar la câteva farmacii online sau de la medici sau clinici autorizate, va fi nevoie de prescripție medicală.

Publicitate

Cererea de pastile avortive a crescut după ce Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat în iunie 2022 decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic "Roe versus Wade" din 1973, care timp de o jumătate de secol a garantat dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Decizia Curţii Supreme nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de "Roe versus Wade", când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Potrivit experților, pastilele avortive sunt deja folosite în mai mult de jumătate din procedurile de întrerupere a sarcinii din Statele Unite. Ele se află din ce în ce mai mult în centrul bătăliei politice şi juridice pentru dreptul la avort.

Va rămâne la latitudinea farmaciilor - care vor trebui să fie certificate pentru a demonstra ca au cunoștințele şi capacitatea de a trata pacientele care recurg la avort - să decidă dacă acceptă sau nu rețetele. Pacientele vor trebui, de asemenea, să completeze un formular de consimțământ.

Decizia FDA a fost salutată de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU).

„Suntem încântați că FDA a extins accesul farmaciilor la acest medicament sigur şi eficient, uşurând astfel una dintre sarcinile inutile ale agenției asupra pacientelor care utilizează mifepristona”, a declarat Julia Kaye, avocat al ACLU Reproductive Freedom Project.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal