Ioniță: Veniturile populației în 2023 vor ajunge la nivelul anului 2020. Anul 2023 este anul de recuperare

Ioniță: Veniturile populației în 2023 vor ajunge la nivelul anului 2020. Anul 2023 este anul de recuperare

Moldovenii, anul trecut, au avut o percepție sumbră privind câștigurile lor financiare, fapt ce i-a determinat să-și reducă consumul și să fie mai economi. În 2023, această percepție se va schimba. Oamenii vor deveni mai optimiști vizavi de câștigurile lor financiare, ceea ce înseamnă o restabilire a consumului. Inflația va scădea. Prețul la resursele energetice va coborî. Celelalte prețuri vor avea creșteri modeste. Veniturile populației, odată ce inflația va fi mică, vor fi mai mari. Este opinia lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Expertul prognozează că Banca Națională a Moldovei, odată ce pericolul inflației a trecut, trebuie să relaxeze politica monetară, iar băncile - să fie mai active. În felul acesta, să fie pornite motoarele economiei, inclusiv prin generarea consumului populației.

Veaceslav Ioniță a amintit că în 2021 a crescut puternic consumul populației, lucru care a determinat BNM să înăsprească politica monetară, ceea ce a dus la scăderea nivelului de consum și a afectat bugetul de stat. Măsurile BNM, care a dus la scumpirea banilor și înăsprirea condițiilor de creditare, i-a determinat pe moldoveni să nu se crediteze. Totodată, criza din 2022 a dus la ceea că veniturile populației au fost mai mici decât în 2021 și decât rata inflației.

Publicitate

„În 2022, din cauza inflației mari, a scăderii veniturilor populației, a politicii monetare înăsprite, am avut o scădere a creditelor de consum de până la 3,7-3,8% din PIB. În opinia mea, această micro-criză se va epuiza în prima jumătate a acestui an. Dacă criza din 2008-2009 a fost una profundă și a durat foarte mult, aceasta cred că va fi depășită ușor, iar după trei ani de criză, care a dus la scăderea consumului populației, în 2023 vom avea o restabilire”, a menționat analistul economic.

Veaceslav Ioniță a mai subliniat că dobânda la creditele de consum a scăzut de la 37% în 2000 la 20% în 2007. În 2021 a fost cea mai mică dobândă din istoria țării, de 4,6%, ceea ce a provocat explozia creditelor de consum. Ulterior, a urmat o creștere puternică a dobânzilor. În trimestrul III din 2022 s-a ajuns la circa 16%. În prezent, se înregistrează o ușoară scădere. În prima jumătate a anului curent ar putea ajunge sub 10%. „Pericolul inflației s-a epuizat, are o tendință de scădere. BNM va începe a relaxa politica monetară. Recomandarea este, ca după ce am avut în 2022 criză, am avut un an de reducere a consumului populației, să încurajăm consumul, ca populația să-și restabilească comportamentul și stilul de viață în mod obișnuit”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Criza actuală a venit când moldovenii aveau un nivel de bunăstare ridicat, care a scăzut din cauza creșterii prețurilor. „În 2023 estimez că veniturile populației vor înregistra o creștere considerabilă. Vom avea o recuperare. Veniturile populației în 2023 vor ajunge la nivelul anului 2020. Anul 2023 este anul de recuperare, după doi ani de scădere a veniturilor populației”, a spus expertul.

Analistul economic estimează că în 2022 salariul mediu lunar a fost de circa 10400 de lei. În 2020, recalculat la valoarea leului din 2022, de 11765 de lei. Într-un singur an veniturile medii ale populației a scăzut cu aproape 1400 de lei. În 2015 a fost de 8400 de lei. Din 2000 și până în 2010 salariul populației a crescut de trei ori, creștere care se datorează în mare parte bazei foarte mici de unde a pornit, populația fiind foarte săracă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal