
Trimis pe banca acuzaților: Un bărbat ar fi exploatat prin muncă „la negru” șase angajați din Uzbekistan. Iată ce riscă
Un bărbat în vârstă de 46 de ani va ajunge în fața judecătorilor fiind acuzat că în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 ar fi exploatat prin muncă „la negru” șase angajați din Uzbekistan. Totul s-ar fi întâmplat în raionul Criuleni. După investigarea cazului, PCCOCS informează că a transmis dosarul în judecată.
・
Învinuitul este fondator și conducător a două companii, cu activitate inclusiv în turnarea fontei, precum și în agricultură. Acesta a fost reținut în octombrie 2022, urmare a investigațiilor ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv, apoi a fost eliberat sub control judiciar, chiar dacă procurorii au contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Totodată, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru asupra casei învinuitului, peste 500.000 lei în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin această infracțiune.
Victimele sunt șase cetățeni ai Uzbekistanului, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dintre care cu privire la exploatarea unuia autoritățile au acumulat probe ulterior reținerii administratorului.
Aceștia sunt cinci bărbați, care lucrau la confecționarea ușilor și plitelor pentru sobe și o femeie care lucra în calitate de bucătar în echipă.
Munca prestată avea loc fără echipare corespunzătoare și cu încălcarea măsurilor de protecție, afirmă oamenii legii. Aceștia erau adăpostiți în spațiile aflate în proprietatea uneia din companiile învinuitului, iar hrana o primeau în contul salariului promis, cu program de la 7:00 la 18.00.
Muncitorii au venit din Uzbekistan, cu bilete avia ce ar fi fost cumpărate de compania învinuitului din Criuleni. Acesta le-ar fi promis salarii bune și condiții decente de muncă, cu semnarea unui contract.
Peste câteva zile de la sosire, acesta le-ar fi cerut pașapoartele pentru legalizarea muncii lor. Totuși, nici după câteva luni de muncă, nici după ce persoanele au hotărât să părăsească locul de muncă, învinuitul nu le-ar fi restituit pașapoartele, invocând o pretinsă datorie acumulată pentru transportarea lor din Uzbechistan și adăpostirea victimelor în Moldova, solicitând de la acestea să semneze o recipisă cu datoria indicată (într-o altă limbă decât cea cunoscută de victime).
Ulterior perchezițiilor efectuate de oamenii legii, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridică, psihologică și medicală.
PCCOCS informează că urmărirea penală continuă într-un dosar separat, inclusiv în privința implicării companiilor vizate, timp în care persoanele se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Potrivit Codului penal, exploatarea prin muncă a mai multor persoane se pedepsește cu 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă de până la 400.000 lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.