
Alaiba, față-n față cu problemele deținătorilor de patente: Aparate de casă care nu activează la 0 grade și pensionari obligați să achite polița medicală
Comercianții deținători de patente din Republica Moldova se plâng de mai multe probleme cu care se confruntă în desfășurarea micului business. Printre acestea, reprezentanții invocă aparatele de casă care nu activează în perioada rece a anului, dar și de faptul că pensionarii au fost obligați să-și procure polița medicală.
・
Probleme au fost enumerate de către deținătorii de patente în cadrul unei discuții cu Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. La întâlnire au participat persoane din mai multe raioane.
„Patenta a fost prelungită până la 1 iulie anume ca noi la Guvern, Minister să avem suficient timp ca să venim cu soluții pentru voi. Cea mai bună simplificare pentru orice antreprenor din țara noastră este activitatea independentă. Eu știu că principalul disconfort nu este plata impozitului, ci controalele, necesitatea de a duce tot felul de rapoarte, de a ține arhive, de a duce evidență contabilă, uneori fără ca să fie necesar statului. ”, a declarat Alaiba.
Ministrul Economiei susține că o prevedere din cadrul Politicii Fiscale din anul 2023 vizează activitatea independentă: s-a luat decizia de 1% din rulaj și s-a dublat plafonul pentru activitatea independentă, de patru ori mai mult decât cel pentru patentă.
Dumitru Alaiba și a propus câțiva pași, care trebuie făcuți în această perioadă de tranziție, printre care:
- prezența aparatului de casă
- reducerea birocrației
- taxa de un procent din venitul până la 1.2 milioane lei, fiind unica taxă care ar urma să fie achitată de întreprinzător
- pregătirea unui produs pentru acești întreprinzători, de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care să le permită accesarea unor fonduri pentru dezvoltarea activității.
Comercianții și-au manifestat nemulțumirea față de noile prevederi, argumentând că aparatele de casă nu funcționează la temperaturile scăzute din perioada rece a anului
„Activitatea independentă sună frumos, dar aici reprezentanții se confruntă cu multe cu multe probleme. Noi activăm la pavilioane, la gherete, în spații deschise, iar în condițiile în care lucrăm, aparatele de casă nu funcționează la ger sau chiar când afară sunt 0 grade”, a punctat reprezentata de la Căușeni.
În replică, Dumitru Alaiba a declarat că va investiga aspectul tehnic: „Dacă sincer, îmi vine greu să cred, dar o să verificăm și dau asigurări că vom veni cu soluții”
„La 0 grade, el scrie cădere de tensiune și se deconectează. Aparatul nou procurat în 2022 așa arată”, a mai adăugat și titularul de patentă Alexandru Vișnevschi.
O altă problemă menționată de comercianți este faptul că pensionarii sau persoanele cu dizabilități sunt impuși să-și procure polița medicală în mărime de 2.028 de lei, în contextul în care pensia este mică.
„Un pensionar care activează la mine în piață s-a dus să-și prelungească patenta, însă Serviciul Fiscal nu i-a permis până când nu aduce confirmarea că a procurat polița medicală. Este o confuzie totală, în primul rând, ni s-a permis să activăm în bază de patentă, iar polița este pentru un an de zile. Problema este alta, în prevederea votată merge despre persoanele care deschid, nu care prelungesc. Totuși, se cere de la toți și nu se aplică legea”, a mai punctat reprezentata de la Căușeni.
Mai mult, titularii de patentă afirmă că activitatea nu le duce venit, ci le permite doar să supraviețuiască.
„Prelungirea pentru șase luni nu a fost făcută ca să vă ofere vouă speranțe false că o să mai fie prelungită. Noi acum pregătim o soluție, astfel încât să nu aveți disconfortul și să nu rămâneți pe drumuri. Acum e lucrul meu, al nostru în Guvern și Parlament să venim cu soluții”, a declarat Alaiba.
Următoare întâlnire urmează să aibă loc peste trei săptămâni, unde vor fi dezbătute soluțiile cu care vin reprezentanții Ministerului Economiei.
În R. Moldova sunt în jur de 5.000 de deținători de patente de întreprinzător. Termenul de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza patentei, urma să expire pe 31 decembrie 2022. Totuși, autoritățile au luat decizia de a-l prelungi prelungi până pe 1 iulie 2023.
Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activităţile de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule. De asemenea, este vorba şi despre comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.