Estimările FMI: Nivelul maxim al inflației în R. Moldova a fost atins deja

Estimările FMI: Nivelul maxim al inflației în R. Moldova a fost atins deja

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a doua evaluare a programului cu o durată de 40 de luni, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Astfel, țara noastră  va primi 27 milioane de dolari. 

Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va atinge 275 milioane de dolari.

Nivelul maxim al inflației a fost atins deja

Publicitate

FMI susţine că Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări şi prognozează o contractare a economiei cu 1,5% în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5% în anul 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, scrie Mold-Street.

Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins deja. În luna noiembrie, inflația încă era înaltă, atingând nivelul de 31,4% (comparativ cu anul 2021). Totodată, se estimează că în anul 2023 deficitul bugetar va crește până la 6% din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să tempereze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai, iar deficitul contului curent va fi afectat în continuare de costurile mai înalte ale importului de resurse energetice.

„Riscul ca evoluția economică să fie afectată este înalt și persistent, inclusiv riscul de escaladare a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

Perspectivele economice ale Moldovei sunt mai negative decât s-a prognozat

Totuși, în pofida mediului dificil, programul Republicii Moldova cu FMI se implementează în continuare cu fermitate, fiind realizate cu succes angajamente de program importante în domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de reformarea sectorului întreprinderilor de stat.

„Invazia Federației Ruse în Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova. Perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiuni suplimentare asupra economiei, în timp ce dificultățile cauzate de prețurile înalte la resursele energetice și produsele alimentare duc la înrăutățirea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile. În consecință, perspectivele economice ale Republicii Moldova sunt mai negative decât s-a prognozat la prima evaluare a programului”, a declarat Kenji Okamura, director adjunct al FMI.

Totodată, el susţine că în pofida provocărilor autoritățile implementează cu fermitate programul susținut de FMI, având ca obiectiv susținerea păturilor cele mai vulnerabile ale populației, avansând totodată în implementarea reformelor în materie de guvernanță și punând accent pe necesitățile de dezvoltare în vederea creării condițiilor pentru o creștere durabilă și incluzivă.

„Agenda de reforme din cadrul programului a fost consolidată suplimentar prin includerea a șase criterii de performanță structurale noi, care să asigure implementarea măsurilor de reformă prioritare”, a mai spus directorul adjunct al FMI.

Şeful de la FMI atrage atenţia la protejarea independenței BNM, care joacă un rol esențial în consolidarea credibilității sale și în consolidarea eficienței politicilor promovate şi salută adoptarea ultimelor modificări în Leaga cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal