Streleț s-a născut la 8 martie 1970, în satul Ţareuca, raionul Rezina. Acesta are studii în istorie și economie generală.

Carieră, afaceri și avere

Streleț a deținut la începutul anilor 90 funcția de profesor de politologie și istorie a culturii în cadrul liceului „Gheorghe Asachi”. Ulterior a activat în Fondul de Investiții pentru privatizare.

La începutul anilor 2000 a intrat în afaceri din domeniul agriculturii  ajungând la FPC „Bioagrochem” SRL, iar din 2003 până în 2009 director la SRL „BIOPROTECT”, conducerea căreia a lăsat-o de îndată ce a intrat în calitate de deputat. De menționat că „BIOPROTECT” este printre principalii donatori oficiali a PLDM, potrivit rapoartelor financiare de la CEC.

Potrivit declarației de avere, Streleț a obținut anul trecut aproape 170 de mii de lei din salariul de la Parlament. Totodată Streleț a luat și peste 4 milioane de lei din dividente de la firma care a condus-o până în 2009, SRL „BIOPROTECT”. 

Potrivit declarației de avere, Streleț deține două apartamente, o casă pe pământ în Chișinău, având o valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

Acesta mai deține 3 autoturisme și câteva depozite de până la 10 mii de euro în total.

Streleț deține 100% din „Bioprotect” și Universul dezvotării SRL. Totodată mai are și 5% din „Construct Mobil AB”.

Cariera politică

Înainte de a deține funcția de membru a PLDM, Streleț a fost subsecretar general și ulterior președinte în cadrul Partidul Social Liberal, condus pe atunci de Oleg Serebrean.

Din anul 2007 acesta a devenit fondator și vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat.

Interceptări

O voce care seamănă cu cea a lui Valeriu Streleț s-a auzit în una din interceptările publicate în iarna lui 2013. Potrivit acesteia, Streleț ar fi discutat cu fostul șef de la FISC, Nicolae Vicol, condamnat între timp în justiție și fugit peste hotare, despre demiterea unei persoane din filiala Fiscului în raionul Râșcani. Atunci Streleț ar fi spus: „Înainte de a acționa cu demiterea celor care nu sunt de ai noștri trebuie să discutăm fiecare caz în parte. Avem probleme serioase. Numai ce m-a sunat Ghimpu (Mihai Ghimpu, președinte PL n.r.) și mi-a sărit în cap cu Rîșcani. A venit și boșește și stă în fața lui”, ar fi atunci declarat Streleț. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!