Oazu Nantoi, despre îndeplinirea condițiilor privind cererea de aderare la UE: Democrația nu o poți importa, trebuie să o dezvolți

Oazu Nantoi, despre îndeplinirea condițiilor privind cererea de aderare la UE: Democrația nu o poți importa, trebuie să o dezvolți

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a comentat procesul de îndeplinire a condițiilor prezentate în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Într-un interviu acordat unui post de televiziune din Ucraina, legislatorul a declarat că ar exista anumite dificultăți în acest proces.

„În Parlament lucrăm la bază legislativă, bineînțeles că sunt probleme, pentru că dacă legislația Uniunii Europene e în mod oficial tradusă în română, noi nu avem probleme cu traducerea, dar se pare că mentalitatea, de asemenea, joacă un rol. Democrația nu o poți importa, trebuie să o dezvolți, noi mergem pe această cale. Deocamdată, situația nu este tocmai confortabilă, pentru că repercursiunile războiului hibrid influențează asupra dispoziției în societate, dar este președintele, este majoritatea stabilă în Parlament, este Guvernul, de aceea, noi lucrăm”, a declarat Oazu Nantoi. 

Amintim că, pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare. Astfel, Consiliul va decide cu privire la următoarele etape de îndată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate aceste condiții.

Publicitate

În fiecare an, Consiliul adoptă concluzii privind extinderea și procesul de stabilizare și de asociere, care analizează progresele realizate de fiecare dintre partenerii din Balcanii de Vest și de Turcia pe calea lor europeană. În decembrie 2022, acesta a făcut referire pentru prima dată la Republica Moldova în concluziile respective.

Consiliul a luat act de eforturile depuse de Republica Moldova în urmărirea obiectivelor care stau la baza statutului său de stat candidat și a încurajat țara să continue agenda sa de reforme și să îndeplinească condițiile specificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, astfel încât să avanseze în această direcție.

Consiliul a subliniat, de asemenea, că este necesară aprofundarea în continuare a integrării sectoriale și integrarea în mai mare măsură a Republicii Moldova pe piața internă a UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal