200 de mii de lei, despăgubiri pentru tânăra care a avortat în baia Institutului Mamei și Copilului. Avocat: Este primul caz de achitare a prejudiciului moral pentru violență obstetrică

200 de mii de lei, despăgubiri pentru tânăra care a avortat în baia Institutului Mamei și Copilului. Avocat: Este primul caz de achitare a prejudiciului moral pentru violență obstetrică

La 3 ianuarie 2023, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a hotărât a încasa din contul IMSP Institutul Mamei și Copilului suma de 200.000 lei, cu titlu de prejudiciu moral, pentru tânăra Ecaterina Iaroș care a avortat în baia spitalului. Potrivit avocatului Asociației Obștești Promo-LEX, Vadim Vieru, acesta este primul caz de achitare a prejudiciului moral pentru violență obstetrică și ginecologică. 

„Cazul EM este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, a spus avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru. 

Cazul a avut loc în decembrie 2017, atunci când victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică.

Publicitate

Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Citește și: 3 săptămâni, 5 ecografii și o sarcină pierdută: Tânăra care a avortat în toaleta maternității a povestit pentru AGORA întreaga istorie

Precizăm că, 9 ianuarie 2018, cinci angajați ai Institutului Mamei și Copilului au fost sancționați ca urmare a încălcărilor constatate în cazul femeii care a avortat în veceul maternității. Astfel au fost demiși din funcție șeful secției de ginecologie și asistenta principală a secției. De asemenea, a fost eliberată din funcție asistenta care a fost de gardă în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2017. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal