
The Guardian: Va oferi conferința de la Davos răspunsurile la problemele mondiale?
Ediția anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, din stațiunea montană elvețiană cu același nume, a revenit la amploarea de dinainte de pandemie. The Guardian analizează și explică care este impactul acestei conferințe anuale a celor mai importanți lideri ai lumii și peste 100 de miliardari.
・
Pe parcursul următoarelor patru zile, participanții își vor pune mintea la contribuție în cadrul unor forumuri publice și private, având ca scop nu mai puțin important decât "rezolvarea celor mai mari probleme cu care se confruntă lumea noastră". Însă, într-o epocă de policriză globală, mulți susțin că Davos nu mai este potrivit pentru acest scop - și că, în schimb, acționează ca o reamintire a cât de prost echipată este „ortodoxia capitalistă” pentru a elabora un viitor mai bun. O măsură a influenței sale în declin: nici Rishi Sunak, nici Jeremy Hunt nu vor fi prezenți anul acesta. Dar vor fi prezenți mai mult de 100 de miliardari.
Ce este Davos?
Este un oraș elvețian cu o stațiune de schi de 11.000 de locuitori. Este, de asemenea, prescurtarea pentru întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF): o adunare de (anul acesta) 2.700 de personalități care se reunesc - adesea cu un avion privat - cu scopul opac de a purta „dialoguri constructive, orientate spre viitor și de a găsi soluții prin cooperare între sectorul public și cel privat”.
Un alt mod de a o vedea ca fiind cel mai grandios eveniment de networking din lume. În 2012, scriitorii francezi Emmanuel Carrère și Hélène Devynck l-au descris (PDF) ca fiind „un loc în care există o concentrare enormă de oameni foarte faimoși, cu o putere foarte reală”, care navighează în cadrul evenimentului fără anturajul impenetrabil obișnuit din cauza
„absenței aproape totale a publicului larg, a spectatorilor cu ochii deschiși, a bărbaților și femeilor obișnuite. În afară de localnici, care aproape toți lucrează pentru Forum, fie ca șoferi, fie ca ospătari, fie ca polițiști, singurele persoane cu care intrați în contact sunt, de asemenea, participanți, astfel încât oricine veți întâlni va fi, cu siguranță, unul dintre noi.”
Larry Elliott - care a participat încă din anii \'90 - spune că lucrurile sunt mai puțin libere decât erau înainte. „Când am fost prima dată, era într-adevăr complet nefilat”, a spus el. „Acum există PR-uri peste tot. Oamenii au ecusoane care le permit diferite niveluri de acces". (Larry poate intra în centrul de conferințe, dar nu și la reuniunile IGWEL - sau „Reuniunile informale ale liderilor economici mondiali”).
Care este agenda din acest an?
În 2023, WEF spune că se va concentra pe modul în care „crizele actuale, oricât de grave ar fi, sunt manifestări ale unor deficiențe sistemice mai mari acumulate de-a lungul timpului”. Făcând un semn cu privire la impactul războiului din Ucraina și la valurile actuale ale crizei coronavirusului, sloganul din acest an este „cooperarea într-o lume fragmentată”.
Dacă sună ca o afirmație mai puțin încrezătoare a succeselor capitalismului global decât sunteți obișnuiți, înseamnă că sunteți la curent cu ceva. Anul trecut, laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz a scris pentru The Guardian că la evenimentul restrâns din 2022, „un forum angajat în mod tradițional să susțină globalizarea a fost preocupat în primul rând de eșecurile globalizării”.
„Există o viziune particulară a lumii de la Davos: globalizarea oferă mai multe soluții decât probleme, dar trebuie gestionată". a spus Larry. „Este un mediu mai dificil pentru asta acum. Țările sunt mai orientate spre interior, își scurtează lanțurile de aprovizionare, se asigură că nu sunt atât de vulnerabile la evenimentele globale. Există un argument că am avut vârful globalizării și am avut și vârful Davos.”
Doar un singur lider al unei țări din G7 - cancelarul german Olaf Scholz - participă anul acesta, iar Vladimir Putin și Xi Jinping lipsesc și ei. Nu vor fi prezenți oligarhi ruși din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei. Dar Bloomberg calculează (£) că vor fi cu 40% mai mulți miliardari decât au participat în urmă cu un deceniu. După cum a scris Larry ieri: „Pe măsură ce riscurile la adresa păcii, prosperității și a viitorului planetei au crescut, a scăzut și dorința de cooperare - spiritul Davos, așa cum îi place lui [Klaus Schwab, fondatorul WEF] să spună -”.
Șanse pentru identificarea unor soluții?
„În ultimii ani, ne-am îndreptat în mod clar către o politică globală mai fracturată", a spus Larry. Întrebat care sunt măsurile de succes până la sfârșitul anului, acesta a spus: „O încercare serioasă de a avansa cu zero net, o încercare de a introduce un regim fiscal global care să impoziteze mai echitabil, un sentiment că economia globală a trecut prin ce-a fost mai rău și că a revenit cooperarea și nu divizarea." El evaluează șansele acestor succese la 10%-20%.
De asemenea, el este precaut în ceea ce privește suprainterpretarea a ceea ce poate face Davos. „În ciuda a ceea ce ar putea crede oamenii, nu are nici o putere executivă", a spus el. „Este cu adevărat doar un forum de discuții, deși unul de elită. Fără îndoială că se fac înțelegeri în spatele scenei, directorii executivi în hoteluri, dar nu există niciun vulcan golit de conținut în care se decide viitorul lumii. Este foarte mult timp de retorică și foarte puțin de acțiune."