„Prima întrebare este de unde a cumpărat proprietarul puiul de leu”, spune șeful secției.
„Versiunea declarată, potrivit căreia puiul de leu a fost donat de o organizație de protecție a animalelor, nu poate fi considerată în niciun caz plauzibilă. Nicio organizație de protecție a animalelor nu ar face cadou unui cetățean de rând un pui de leu. Organizații din întreaga lume luptă împotriva deținerii acestor animale în gospodăriile private. Grădina zoologică din Odesa, la care a făcut referire bărbatul, a negat, de asemenea, orice implicare. Documentele, prezentate de proprietar, menționau câteva crescătorii, dar nu și grădina zoologică”, a scris acesta.
Cea de-a doua întrebare este cum a fost adus animalul în Moldova, spune Karl Luganov.
„După cum s-a dovedit, puiul de leu nu avea toate documentele, și anume CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică). Apoi, cum a permis Serviciul Vamal să o transporte și cum controlează comerțul ilegal cu animale sălbatice și exotice”.
A treia întrebare se referă la valoarea amenzilor pentru astfel de încălcări.
„Proprietarul unui animal, care deține ilegal un pui de leu, ar urma să primească o amendă de 900 de lei (45 de euro) pentru lipsa tuturor documentelor. Sunt doar câțiva bănuți, care nu pot în niciun caz să oprească astfel de ilegalități”.
A patra întrebare ține de activitatea Grădinii Zoologice.
„Potrivit proprietarului, Grădina Zoologică știa că acest bărbat deținea un leu. Instituția era conștientă, dar nu i-a cerut bărbatului toate actele. Nu a informat autoritățile necesare. În sălbăticie, leii își hrănesc puii până la vârsta de 7-10 luni. Aici, bărbatul a cumpărat un pui de leu în vârstă de doar o lună! De ce nu a întrebat îngrijitorul grădinii zoologice de unde provine acest pui de leu și cine este mama lui? Sarcina grădinii zoologice este de a studia și conserva speciile, de a desfășura activități științifice.Dar nu pentru a susține piața neagră sau pentru a acoperi ilegalitățile”, a scris Karl Luganov.
Și a cincea întrebare este că persoanele fizice nu au dreptul să ia la întreținere animale sălbatice.
„Aceasta este o problemă importantă care necesită o postare separată. Dar nu poți să ții un pui de leu ca pe o jucărie și apoi să nu reușești să scapi de el. Sau să creezi o situație care ar putea duce la o tragedie”.
În final, e vorba de o istorie dubioasă, fără documente, cu importuri ilegale, comerț ilegal, păstrare ilegală.
„E vorba de amenzi mici, „loialitatea" grădinii zoologice și a Serviciului Vamal. Un pachet complet pentru componentele de corupție. Și un bărbat care, în ciuda tuturor neregulilor, crede că animalul este al lui. Și vrea să locuiască împreună cu el, înființând o altă menajerie și un alt parc de distracții.
Acum, aici, acest animal trebuie confiscat și predat, dacă este posibil, unor organizații internaționale care îi pot oferi condiții de viață decente. (...)
Întreaga lume luptă împotriva acestui lucru, pentru că vrea să salveze animalele și natura.
Și statul nostru ar trebui să acționeze în această direcție, să întărească legile și să mărească amenzile. Și să nu închidă ochii și să faciliteze astfel de activități”, a spus Karl Luganov.
Precizăm că, animalul a fost surprins pe malul Nistrului de câțiva pescari care treceau prin zonă. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a precizat că leul se afla alături de stăpân. Acesta i-ar fi fost dăruit de reprezentanții Grădinii Zoologice din Odesa, care neagă informația.
Ulterior, șeful IPM, Ion Bulmaga, a anunțat că puiul de leu va fi transmis Grădinii Zoologice din Chișinău, pe numele stăpânului fiind întocmit un proces verbal.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.