Moldova, I am back! | Ion Mihalachi: „Nu am considerat niciodată străinătatea drept a doua mea casă” (VIDEO)

Moldova, I am back! | Ion Mihalachi: „Nu am considerat niciodată străinătatea drept a doua mea casă” (VIDEO)

Ion Mihalachi are 23 de ani și a revenit în Republica Moldova după cinci ani petrecuți în Olanda, dar și Belgia. Tânărul, școlit peste hotarele țării, muncește în prezent în cadrul Guvernului, fiind consilierul Ministrului Economiei, Dumitru Alaiba. Ion susține că niciodată nu s-a simțit acasă în afara țării, iar revenirea sa în Moldova a fost cât se poate de naturală.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Cel mai mult mi-a plăcut în Olanda modul de organizare a societății, cum oamenii își trăiesc viața de zi cu zi. Sunt oameni liberi, sunt oameni care simt și trăiesc liber, cu zâmbetul pe față, ceea ce vreau să văd cât mai curând și pe fețele cetățenilor noștri din Moldova.”

Ion Mihalachi

Autor:

Ion a plecat la studii în Olanda imediat după absolvirea liceului, iar această experiență l-a ajutat să cunoască mai bine nu doar domeniul studiat, ci și modul de organizare socială a țării gazdă.

Tânărul susține că a fost motivat să revină acasă mai ales de schimbările politice produse în ultimii ani, dar și de dorința de a participa la dezvoltarea țării, având șansa să-și pună în practică cunoștințele obținute în afara țări.

„Eu aș îndemna foarte mult tinerii să profite de această oportunitate, care s-a creat acum în Moldova. Sunt foarte multe oportunități pentru tineri. Le-aș recomanda tuturor să fie foarte atenți și să profite de această oportunitate pentru că este una care, cine știe, poate că nu se va mai repeta niciodată.”

Ion Mihalachi

Autor:

Ion afirmă că și-a asumat decizia de a reveni acasă chiar dacă toate ofertele de muncă pe care putea să le primească în Olanda sau Belgia depășeau cu mult remunerarea din Republica Moldova.

Tânărul subliniază însă că motivația de a se implica direct în procesele de dezvoltare a țării a fost mai presus decât motivația financiară.

Consilierul Ministrului Economiei cu salariul de 10 mii de lei

Reprezentanții Ministerului Economiei au declarat pentru AGORA că sunt mai multe funcții vacante în cadrul instituției, totodată, îndeamnă tinerii să aleagă o carieră în cadrul Ministerului.

La fel, sursele susțin că funcția de consilier al Ministrului Economiei este remunerată financiar cu circa 10 mii de lei lunar.

Despre remunerarea celor care activează în cadrul domeniului public s-a pronunțat Dan Perciun, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, care susține necesitatea majorării salariilor, inclusiv a miniștrilor.

Potrivit lui Perciun, pentru a motiva funcționarii publici din ministere ar fi nevoie ca aceștia să aibă un spor care să le asigure încă cinci sau chiar opt mii de lei pe lună.

Anterior, fostul Ministrul al Muncii și Protecției sociale, Marcel Spatari, anunța că de la 1 ianuarie 2023, salariile miniștrilor vor crește considerabil. Astfel, în loc 19 500 de lei, de la 1 ianuarie, un ministru va primi 27 790 de lei salariu brut.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal