2.000 de cazuri cu devieri de la gradul de vulnerabilitate energetică în facturile de la gaz. Moldovagaz pasează responsabilitatea către Ministerul Muncii

2.000 de cazuri cu devieri de la gradul de vulnerabilitate energetică în facturile de la gaz. Moldovagaz pasează responsabilitatea către Ministerul Muncii

Moldovagaz anunță că au fost identificate două mii de cazuri, în care gradul de vulnerabilitate energetică indicat în factura de plată diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md. Totuși, responsabili de la Moldovagaz spun că toate calculele s-au făcut conform datelor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar în momentul în care vor fi făcute modificări în baza de date a Ministerului, Moldovagaz va ajusta calculele în facturi. 

Într-un comunicat de presă, compania precizează că lucrează asupra eliminării acestor discrepanțe.

„SA „Moldovagaz” a primit în ultimele săptămâni o mulțime de solicitări de la consumatorii casnici de gaze naturale în legătură cu facturile primite pentru perioada noiembrie-decembrie 2022. De cele mai multe ori, aceștia indică o discrepanță între nivelul de vulnerabilitate indicat în factură față de nivelul atribuit în contul personal al consumatorului, lipsa recalculării compensației pentru luna noiembrie 2022 în decembrie anului trecut, precum și cuantumul compensației acordate în general”, se arată în comunicatul de presă.

Furnizorul susține  că atribuirea nivelului de vulnerabilitate este competența Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar SA „Moldovagaz” nu are dreptul să influențeze atribuirea inițială a nivelului de vulnerabilitate energetică, nici să-l schimbe ulterior.

„După efectuarea modificărilor corespunzătoare în baza de date de către Ministerului Muncii și Protecției Sociale, furnizorul va primi un temei legal pentru efectuarea modificărilor în propria bază de date de consumatori”, precizează responsabilii de la Moldovagaz.

Amintim că, la începutul lunii decembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, declara că au fost înregistrate cazuri, când gradul de vulnerabilitate energetică a unor consumatori, indicat în factura de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md.

Atunci, Moldovagaz propunea consumatorilor să plătească sumele indicate în facturile aferente lunii noiembrie, iar discrepanțele financiare identificate în următoarele zile/săptămâni să fie luate în considerare ca plată în avans, după care recalculul va fi inclus în facturile pentru decembrie, care vor fi transmise consumatorilor la începutul lunii ianuarie.

Ulterior, la 13 ianuarie, Moldovagaz informa că încă există descrepanțe în facturi și dădea asigurări că erorile financiare identificate vor fi recalculate sau ajustate pe parcursului perioadei reci a anului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.