Ilan Șor a apelat la o companie de avocați din Marea Britanie. Aceștia vor cere instanței o pauză pentru a putea analiza dosarul

Ilan Șor a apelat la o companie de avocați din Marea Britanie. Aceștia vor cere instanței o pauză pentru a putea analiza dosarul

Liderului Partidului Șor, Ilan Șor, a contractat o companie de avocați din Marea Britanie pentru  care îi va reprezenta interesele în ședințele de judecată. Anunțul a fost făcut de către avocații din Republica Moldova, în cadrul unui briefing de presă. Totodată, apărătorii vor solicita o scurtă amânare a procedurilor pentru a analiza dosarul în care este vizat Ilan Șor. 

„Statul efectuează ingerințe în activitatea avocaților, persecută avocații lui Ilan Șor, eu mă refer la Aureliu Colenco și Iulian Balan, care prin diferite metode sunt incluși în liste cu sancțiuni și ilegal sunt asimilați cu clientul său. (...) noi considerăm că asimilarea cu clientă este imposibilă și ilegală și introducea în lista de sancțiuni este o persecutare a avocaților. Toate aceste fapte l-au determinat pe Ilan Șor, la insistența avocaților, să apeleze la o companie cu nume mondial din Marea Britanie. Este a treia companie din Marea Britanie și Scoția privind cauzele câștigate în procese chiar și în altte state”, a declarat Denis Calaida.

Ilan Șor va primi asistență judiciară în Republica Moldova din partea avocatului Shaul David Brazila, reprezentant al BCL Solicitors LLP.

Publicitate

„Am fost însărcinați să-l consiliem și să-l reprezentăm în cadrul procedurilor sale legale în Moldova, inclusiv, în mod special, în apărarea sa față de acuzațiile continue, conținute în rechizitoriu și să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate și protejate. Rolul nostru va fi de a identifica, combate și dea lua măsuri pentru a contesta încălcările drepturilor sale în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului și altor trata te internaționale, la care Republica Moldova face parte.”, a menționat avocatul britanic.

Totodată, avocatul din Marea Britanie a declarat că în prezent se află în proces de revizuire a dosarului în care este vizat deputatul Ilan Șor.

Amintim că, următoarele ședințe au fost fixate pentru data de 18 și 20 ianuarie 2023. Anterior, avocații lui Ilan Șor au fost amendați cu 1.500 de lei, fiind acuzați că ar tergiversa intenționat ședințele de judecată. În plus, acuzatorul de stat a cerut ca faptele apărătorilor să fie comunicate Uniunii Avocaților.

Menționăm că, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de către Guvernul Marii Britanii. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova. Totodată, aceștia au interzic accesul de intrare în Regatul Unit.

La scurt timp, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au anunțat ce măsuri vor fi întreprinse de instituțiile statului pentru transpunerea sancțiunilor internaționale. Mai exact, este în lucru proiectul legii Magnițki Moldova.

Astfel, persoanele din listele sancțiunilor internaționale ar putea rămâne cu active blocate în Moldova, cu acces restricționat pentru instrumente financiare și refuz de deschidere a vizelor, în cazul cetățenilor străini. La fel, mas-media nu va putea promova imaginea celor vizați în sancțiuni.

Citește și: EXPLICĂM: Ce acuzații i se aduc lui Ilan Șor și pedepsele prevăzute de Codul Penal

AGORA amintește că la 26 mai 2022, Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară, după ce deputații, cu votul majorității celor prezenți în sala de ședințe, au aprobat solicitările șefului interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.

Mai precizăm că, pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. În scurt timp, șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că Șor se află în Israel. „La orice traversare de frontieră va fi reținut”, a spus el, în condițiile în care Israelul nu-și extrădează cetățenii.

Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal