Economia Chinei a înregistrat cea mai mică creștere economică pe fondul politicilor zero-COVID

Economia Chinei a înregistrat cea mai mică creștere economică pe fondul politicilor zero-COVID

Creșterea economică a Chinei în 2022 s-a prăbușit la unul dintre cele mai slabe niveluri din aproape jumătate de secol, în condițiile în care al patrulea trimestru a fost afectat puternic de restricțiile stricte ale COVID și de o prăbușire a pieței imobiliare, ceea ce a sporit presiunea asupra factorilor de decizie politică pentru a anunța mai multe măsuri de stimulare în acest an, scrie Reuters.

Creșterea trimestrială și unii dintre indicatorii din decembrie, cum ar fi vânzările cu amănuntul, au depășit așteptările pieței, însă analiștii au remarcat că impulsul economic general în China a rămas slab și au subliniat provocările cu care se confruntă Beijingul după ce luna trecută a ridicat brusc politica „zero-COVID".

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 2,9% în perioada octombrie-decembrie față de anul precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), publicate marți, mai lent decât ritmul de 3,9% înregistrat în trimestrul al treilea. Rata a depășit totuși expansiunea de 0,4% din al doilea trimestru și așteptările pieței de un avans de 1,8%.

Publicitate

Relaxarea bruscă de către Beijing a măsurilor stricte împotriva virusurilor a sporit așteptările privind o revigorare economică în acest an, dar a dus și la o creștere bruscă a cazurilor de COVID care, potrivit economiștilor, ar putea împiedica creșterea pe termen scurt. O prăbușire a pieței imobiliare și o cerere globală slabă înseamnă, de asemenea, că o revenire a creșterii va depinde în mare măsură de consumatorii șocați.

„Anul 2023 al Chinei va fi accidentat; nu numai că va trebui să navigheze prin amenințarea unor noi valuri COVID-19, dar înrăutățirea pieței imobiliare rezidențiale a țării și cererea globală slabă pentru exporturile sale vor fi frâne semnificative", a declarat într-o notă Harry Murphy Cruise, economist la Moody\'s Analytics.

Pentru 2022, PIB-ul a înregistrat o creștere de 3,0%, ratând cu mult ținta oficială de „aproximativ 5,5%" și frânând brusc de la o creștere de 8,4% în 2021. Excluzând creșterea de 2,2% după lovitura inițială a COVID în 2020, este cea mai proastă performanță din 1976 - ultimul an al Revoluției Culturale care a durat zece ani și care a distrus economia.

„Datele privind activitatea din decembrie au surprins în general în sens pozitiv, dar rămân slabe, în special în segmentele legate de cerere, cum ar fi cheltuielile de retail", a declarat într-o notă Louise Loo, economist senior la Oxford Economics.

„Datele de până acum susțin opinia noastră de lungă durată potrivit căreia impulsul redeschiderii Chinei va fi oarecum anemic la început, cheltuielile de consum fiind un retard cheie în etapele inițiale", a spus Loo.

Un sondaj Reuters a prognozat o revenire a creșterii până la 4,9% în 2023, pe măsură ce liderii chinezi vor lua măsuri pentru a aborda unele dintre principalele obstacole în calea creșterii - politica „zero-COVID" și o încetinire severă a sectorului imobiliar. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca creșterea să se relanseze începând cu al doilea trimestru.

O revenire puternică în China ar putea tempera o recesiune globală așteptată, dar ar putea provoca și mai multe dureri de cap legate de inflație la nivel mondial, chiar în momentul în care factorii de decizie politică încep să controleze creșterile record ale prețurilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal