Doar 10% din numărul de proiecte aprobate în cadrul Programului Satul European au fost finalizate în 2022. Care este valoare acestora

Doar 10% din numărul de proiecte aprobate în cadrul Programului Satul European au fost finalizate în 2022. Care este valoare acestora

Puțin peste 10% din numărul total de proiecte din cadrul Programului Național „Satul European” au fost finalizate cu succes în anul 2022. Valoarea totală a acestora este de circa 59 de milioane de lei. Totodată, 251 de primării au primit banii pentru lucrările efectuate, anunță Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Astfel, din numărul total de 492 de proiecte, incluse în Documentul unic de program 2022-2023, s-au înregistrat 51 de proiecte finalizate, iar 313 proiecte, sunt în derulare.

Alte 113 proiecte, sunt în proceduri de achiziții publice, în timp ce 13 proiecte nu s-au lansat în proceduri de achiziții publice. Totodată, alte două proiecte sunt excluse din DUP, deoarece costurile au fost constatate neeligibile.

Publicitate
...

Oficiul anunță că în anul 2022 suma mijloacelor financiare debursată pentru proiectele de dezvoltare locală, este de aproximativ 344 milioane lei, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Aceasta constituie 18 % din valoarea totală de 1,8 miliarde de lei. Respectiv, această sumă a intrat în conturile a 251 de primării, pentru lucrările efectuate.

Amintim că, Programul Național „ Satul European”, reprezintă cel mai grandios proiect național de dezvoltare a localităților din Republica Moldova. Cu sprijinul guvernului, ajungem în 490 de sate, pentru a schimba calitatea vieții oamenilor.

ONDRL are misiunea de a monitoriza procesul de implementare a proiectelor din cadrul Programului Național „Satul European”.

Potrivit ONDRL, din numărul total de 492 de proiecte, incluse în Documentul unic de program (DUP) 2022-2023, 490 de proiecte sunt cu finanțarea aprobată. Majoritatea, adică 152 de proiecte sunt destinate construcției, extinderii, reabilitării, modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare, iar 120 de proiecte – pentru construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice.

Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului 2022, fiind aplicate în total 728 de dosare de participare. Astfel, circa o treime din proiectele propuse nu au fost selectate spre finanțare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal