Dosarul „Șor”: Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis în proces avocații din Marea Britanie

Dosarul „Șor”: Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis în proces avocații din Marea Britanie

Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis, prin încheiere protocolară, în procesul aflat pe rol, avocații din Marea Britanie, care îl vor reprezenta pe deputatul Ilan Șor. Despre aceasta a anunțat Procuratura Anticorupție.

„Astăzi a avut loc o nouă ședință în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor ce la moment se află pe rolul Curții de Apel Chișinău. În cadrul ședinței, partea apărării a solicitat instanței admiterea în proces a doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii.  De asemenea, partea apărării, pe lângă alte cereri înaintate, a mai solicitat amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni”, anunță reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Publicitate

Potrivit comunicatului, procurorii au solicitat respingerea cererilor, afirmând că ,,avocatul din alt stat nu poate reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice în instanţele de judecată şi în relaţiile cu alte autorități publice decât în arbitrajul comercial internaţional. În cazul când interesele clientului o cer, precum şi la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din Republica Moldova”. Despre limitele activității, avocații străini au fost atenționați în Decizia din data de 22.12.2022, emisă de către Consiliul Uniunii Avocaților.

„Cu toate acestea, instanța a admis, prin încheiere protocolară, în proces avocații străini și a oferit acestora termen până la data de 13.02.2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale”, se menționează în comunicat.

Următoarele ședințe de judecată au fost fixate pentru data de 13.02.2023 ora 14:30 și data de 20.02.2023 ora 14:30.

Amintim că, la 17 ianuarie, avocații deputatului Ilan Șor au anunțat că acesta a contractat o companie de avocați din Marea Britanie pentru  care îi va reprezenta interesele în ședințele de judecată. 

Menționăm că, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de către Guvernul Marii Britanii. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova. Totodată, aceștia au interzic accesul de intrare în Regatul Unit.

La scurt timp, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au anunțat ce măsuri vor fi întreprinse de instituțiile statului pentru transpunerea sancțiunilor internaționale. Mai exact, este în lucru proiectul legii Magnițki Moldova. 

Astfel, persoanele din listele sancțiunilor internaționale ar putea rămâne cu active blocate în Moldova, cu acces restricționat pentru instrumente financiare și refuz de deschidere a vizelor, în cazul cetățenilor străini. La fel, mas-media nu va putea promova imaginea celor vizați în sancțiuni.

Citește și: EXPLICĂM: Ce acuzații i se aduc lui Ilan Șor și pedepsele prevăzute de Codul Penal

AGORA amintește că la 26 mai 2022, Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară, după ce deputații, cu votul majorității celor prezenți în sala de ședințe, au aprobat solicitările șefului interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.

Mai precizăm că, pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. În scurt timp, șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că Șor se află în Israel. „La orice traversare de frontieră va fi reținut”, a spus el, în condițiile în care Israelul nu-și extrădează cetățenii. 

Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal