„Toți acționarii care au fost suspectați anterior că sunt în activitate concertată și-au vândut pachetele de la Victoriabank. Cu unii dintre ei suntem în proces de litigiu, pentru că unii au contestat procedura de suspendare a dreptului de vot. Astfel, pe de o parte avem litigii, pe de altă parte ei și-au vândut pachetele de acțiuni”, a declarat guvernatorul în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Dorin Drăguțanu a subliniat că Banca Națională se află, în prezent, în proces de colectare a informațiilor despre acești acționari. „Începem un nou ciclu de verificări, unii acționari sunt înregistrați în Bulagaria Estonia, Ruisa. Căutăm orice indiciu care să demonstreze că acești acționari sunt acționarii și să vedem dacă au acționat concertat fără permsiunea prealabilă a BNM. Este extrem de dificil pentru BNM să aflăm cine stă în spate, să obținem dovezi. BNM nu dispune de dreprturi legale cu privire la operațiuni speciale de obținere a informației”, a mai declarat Dorin Drăguțanu.

Experți: Controlul asupra Victoriabank ar putea fi preluat de noii acționari

Agora precizează că, acum două săptămâni, la Bursa de Valori au fost vândute aproape 30% din acţiunile Victoriabank, cea de-a treia ca mărime bancă din ţară. Anterior, în presă se vehicula că în spatele ultimelor tranzacţii ar sta acelaşi companii, care au fost implicate în conflictul de la începutul acestui an, când Banca Naționala susținea că aceste acțiuni ar fi fost concertate.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!