
Dragalin, despre admiterea avocaților britanici în dosarul „Șor” de la CA Chișinău: Vedem că lună de lună avocații găsesc motive de amânare
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a comentat decizia Curții de Apel Chișinău de a admite avocații britanici în dosarul „Șor”, afirmând că observă cum lună de lună, apărătorii deputatului fugar „găsesc motive de amânare”.
・
Totodată, Dragalin afirmă că trezește semne de întrebare faptul că un grup de avocați din Marea Britanie au ales să îl reprezinte pe deputatul Ilan Șor, care recent a fost pus în lista de sancțiuni a Guvernului de la Londra.
„O întrebare, un semn de întrebare avem noi în acest caz. Marea Britanie a anunțat anterior persoanele care sunt în lista de sancțiuni, inclusiv Ilan Șor, iar astăzi, noi avem o companie de din Anglia care presupunem, primește bani de la Ilan Șor, ca să fie avocații lui? Eu sunt interesată dacă asta nu ar încălca sancțiunile. Cred că noi trebuie să ne interesăm de faptul acesta”, a declarat Dragalin în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Șefa Procuraturii Anticorupție susține că acuzatorii de stat au finalizat demersurile și că ar urma să mai aibă loc două sau trei ședințe de judecată, la etapa dezbaterilor finale, ca mai apoi să fie emisă o soluție.
„Vedem că lună de lună, avocații găsesc motive de amânare a ședințelor. Ne dorim o decizie cât mai repede, dar avem legea care trebuie respectată, iar câteodată judecătorii nu pot lua alte decizii, nu au alte opțiuni, pentru că este dreptul la apărare. Dar sper să avem o decizie cât mai curând”, a precizat Dragalin.
Amintim că, la 18 ianuarie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis, prin încheiere protocolară, în procesul aflat pe rol, avocații din Marea Britanie, care îl vor reprezenta pe deputatul Ilan Șor. Despre aceasta a anunțat Procuratura Anticorupție. La 17 ianuarie, avocații deputatului Ilan Șor au anunțat că acesta a contractat o companie de avocați din Marea Britanie pentru care îi va reprezenta interesele în ședințele de judecată.
Menționăm că, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de către Guvernul Marii Britanii. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova. Totodată, aceștia au interzic accesul de intrare în Regatul Unit.
La scurt timp, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au anunțat ce măsuri vor fi întreprinse de instituțiile statului pentru transpunerea sancțiunilor internaționale. Mai exact, este în lucru proiectul legii Magnițki Moldova.
Astfel, persoanele din listele sancțiunilor internaționale ar putea rămâne cu active blocate în Moldova, cu acces restricționat pentru instrumente financiare și refuz de deschidere a vizelor, în cazul cetățenilor străini. La fel, mas-media nu va putea promova imaginea celor vizați în sancțiuni.
Citește și: EXPLICĂM: Ce acuzații i se aduc lui Ilan Șor și pedepsele prevăzute de Codul Penal
AGORA amintește că la 26 mai 2022, Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară, după ce deputații, cu votul majorității celor prezenți în sala de ședințe, au aprobat solicitările șefului interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu.
Mai precizăm că, pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. În scurt timp, șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că Șor se află în Israel. „La orice traversare de frontieră va fi reținut”, a spus el, în condițiile în care Israelul nu-și extrădează cetățenii.
Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.