De meserie este profesoară de istorie. Dar, deja de câțiva ani dezvoltă două afaceri care îi aduc o satisfacție enormă atât ei cât și clienților săi. Vorbim de Natalia Bolohan, antreprenoarea care și-a construit business-ul după propria imaginație și studii individuale.
Prima afacere Natalia a lansat-o în domeniul alimentației publice. Este vorba de covrigăriile Gusto Pretzel care îți oferă covrigi calzi, românești, la orice oră a zilei. „Cele două afaceri sunt foarte diferite, dar mă regăsesc în ele”, spune Natalia.
Recunoaște că a fost greu la început. Pentru a instrui personalul a adus un brutar specializat din România, care a stat aici până a văzut că totul funcționează conform normelor.
În februarie anul trecut, antreprenoarea a beneficiat de un suport financiar din partea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) prin programul PARE 1+1. Suma de 180 de mii de lei a investit-o în procurarea utilajului. Astfel, Natalia a reușit să crească numărul patiseriilor până la patru. Dacă la început avea doar cinci angajați, astăzi numărul acestora este de peste 20.
Recent Natalia Bolohan a câștigat un alt grant de 120 de mii de lei din partea Asociației Naționale a Tinerilor Manageri (ANTIM), după ce a participat la un concurs de business-planuri pentru antreprenori.
„Astfel de suporturi financiare te ajută foarte mult în dezvoltarea afacerii. Nu trebuie să mergi la bancă să faci împrumut. Chiar dacă suma care ți se oferă este mai mică, circa 30% din investiția totală, e un suport semnificativ”, a declarat femeia de afaceri.
Cea de-a doua afacere este în domeniul vestimentar. Vorbim de brandul NaneTTy, axat pe stilul elegant şi office. Creațiile Nataliei pot fi găsite acum mai ușor, odată cu deschiderea noului magazin situat chiar în centrul Capitalei.
Spune că simte ceea de ce au nevoie femeile din Moldova - ceva simplu și drăguț. Aceasta este rețeta prin care la scurt timp de la lansarea brandului pe piață a reușit să atragă cliente fidele.
Și dacă prima afacere a adus-o din România în Moldova, pe cea de-a doua vrea să o extindă până la inimile femeilor din țara vecină.
„Acum ținta este piața externă. Vrem să ajungem în România, să deschidem magazine în Iași și București. Acolo puterea de cumpărare e mai mare decât la noi. Prețul pe care îl cerem este destul de potrivit pentru ei. Femeilor de acolo le place ceea ce facem. Am văzut asta și în cadrul expozițiilor la care am participat și am primit un feed-back foarte bun. Totuși stilul pe care îl preferă femeile de acolo e un pic diferit și trebuie să ne adaptăm”, mărturisește Natalia Bolohan.
Acest articol face parte din Campania „Moldova în pas cu Europa” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
