Republica Moldova pierde circa 3 mlrd de lei de pe urma înghețării finanțării externe de către unii parteneri de dezvoltare. Datele se conțin într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
„Anul 2015 este primul an în istoria noastră când am intrat fără niciun document, fără nicio ancoră economică și financiară. Nici program cu FMI, nici politici fiscale și nici buget aprobat”, a subliniat directorul de program Expert-Grup Veaceslav Negruța.
În opinia experților, demisia Guvernului Gaburici a lipsit de susținere politică și de un mandat pentru negocieri cu partenerii externi. Bugetul 2015 a fost aprobat când erau deja clare și evidente devierile macroeconomice puse la baza construcției bugetare (creștere, inflația, ratele de schimb, dobânda).
Mai mult de jumătate din granturile externe pe care urma să le primească țara noastră ar putea să nu mai ajungă.
Astfel, dacă însumăm creditele și granturile externe vedem că RM ar putea rata aproximativ 3 mlrd de lei din finanțarea externă. Lipsa finanțărilor de la partenerii externi nu poate fi înlocuită peste noapte, atenționează experții.
În aceste condiții, la final de an datoria de stat internă ar putea ajunge la 8 mlrd de lei, iar o eventuală preluare a datoriei de la băncile comerciale care au beneficiat de creditele acordate de BNM ar duce la o majorare de pâna la 23 mlrd de lei. Asta ar însemna circa 21% în PIB (de la 7%).
Ca urmare a acestor evoluții, Ministerul Finanțelor a blocat aplicarea cheltuielilor prevăzute în bugetul 2015, o decizie legală și firească contextului economic actual. Totuși, experții susțin că este absolut necesar elaborarea unui plan anti-criză.
„Această lipsire impune măsuri de blocare, optimizare și realocare de cheltuieli bugetare. Rectificarea bugetului ar trebui să fie prioritatea nr. 1 a autorităților. Lipsa acordului cu FMI s-a datorat lipsei de dorință și voință politică de a avea acest acord cu FMI”, susține Veaceslav Negruța.
„Accesul unei țări la finațări relevă încrederea investioțională a acestei țări. Noul Guvern are un mandat extrem de dificil. Sunt necesare măsuri suplimentare a planului anti-cirză”, a subliniat la rândul său directorul executive al Expert-Grup, Adrian Lupușor.
Amintim că blocarea cheltuielilor bugetare a mai avut loc și în 2009, imediat după alegerile din aprilie, când Guvernul Greceanîi, determinat de izolarea țării la acea etapă, a aplicat blocarea cheltuielilor bugetare în proporție de 20%.