Compania-mamă Google, Alphabet, anunță că va desființa 12.000 de locuri de muncă. Gigantul IT, îngrijorat de ChatGPT

Compania-mamă Google, Alphabet, anunță că va desființa 12.000 de locuri de muncă. Gigantul IT, îngrijorat de ChatGPT

Potrivit celei mai recente decizii a gigantului tehnic Alphabet, luată pe fondul crizei economice și după ritmul major de angajări din timpul pandemiei, numărul total al locurilor de muncă va fi redus cu 6%. Astfel, 12.000 de angajați vor fi disponibilizați, scrie The New York Times.

Reducerile de locuri de muncă sunt cele mai mari operate vreodată de companie, însumând aproximativ 6% din forța de muncă globală a companiei. Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet, a declarat că firma s-a extins prea rapid în timpul pandemiei, când cererea de servicii digitale a explodat, iar acum trebuie să se reorienteze către produse și tehnologii esențiale pentru viitorul companiei, precum inteligența artificială.

„Ne-am angajat pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi", a spus dl Pichai într-o notă adresată angajaților, postată pe site-ul companiei.

Publicitate

Google se alătură unei liste de alte companii de tehnologie care au concediat angajați după ce au ajuns la concluzia că s-au extins prea mult, crezând că boom-ul alimentat de pandemie reprezintă o nouă normalitate. Amazon, Meta, Microsoft și Twitter se numără printre cele care au anunțat mii de reduceri de personal.

Peste 190.000 de locuri de muncă au fost desființate de firmele de tehnologie de la începutul anului 2022, potrivit Layoffs.fyi, un site care urmărește reducerile de personal din industrie.

Mișcările marchează sfârșitul unei perioade în care industria tehnologică a cunoscut o creștere neîntreruptă, s-a extins rapid și a luptat pentru angajați cu avantaje generoase și salarii mari. Google, înființată în 1998, a contribuit la definirea unei culturi de lucru din Silicon Valley care a influențat corporațiile mult dincolo de sectorul tehnologic.

Alphabet avea aproape 187.000 de angajați la sfârșitul lunii septembrie 2022, față de aproximativ 150.000 cu un an înainte.

Compania a precizat că reducerile de personal vor viza toate domeniile de produse, responsabilitățile posturilor și zonele geografice. Această măsură vine într-un moment în care Google se confruntă cu o nouă concurență din partea rivalilor care oferă noi modalități de căutare a informațiilor pe internet. ChatGPT, creat de o companie numită OpenAI, a uimit utilizatorii prin faptul că oferă răspunsuri scrise clar la întrebări și interogări.

Google, amenințat de ChatGPT

Luna trecută, Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, au avut mai multe întâlniri cu directorii companiei. Subiectul: noul chatbot al unui rival, un produs inteligent de inteligență artificială care părea că ar putea fi prima amenințare notabilă din ultimele decenii la adresa afacerii de căutare de 149 de miliarde de dolari a Google, scrie The New York Times.

Dl Page și dl Brin, care nu au petrecut prea mult timp la Google de când și-au părăsit rolurile zilnice în cadrul companiei în 2019, au trecut în revistă strategia de produse de inteligență artificială a Google, potrivit a două persoane care au cunoștință despre întâlniri și care nu au fost autorizate să le discute. Ei au aprobat planuri și au prezentat idei pentru a introduce mai multe funcții de chatbot în motorul de căutare al Google. Și au oferit sfaturi liderilor companiei, care au pus inteligența artificială în prim-planul planurilor lor.

Robotul, care a fost lansat de mica companie OpenAI din San Francisco în urmă cu două luni, a uimit utilizatorii prin explicarea simplă a unor concepte complexe și generarea de idei de la zero. Mai important pentru Google, părea că ar putea oferi un nou mod de a căuta informații pe internet.

Noua tehnologie A.I. a scos Google din rutina sa. Dl Pichai a declarat un "cod roșu", răsturnând planurile existente și dând startul dezvoltării A.I. Google intenționează acum să prezinte peste 20 de produse noi și să facă o demonstrație a unei versiuni a motorului său de căutare cu funcții de chatbot în acest an, potrivit unei prezentări de diapozitive examinate de New York Times și de două persoane care au cunoștință de aceste planuri și care nu au fost autorizate să le discute.

Consiliul de revizuire a tehnologiilor avansate de la Google, un grup de directori din care fac parte Jeff Dean, vicepreședinte senior al companiei pentru cercetare și inteligență artificială, și Kent Walker, președinte al afacerilor globale și director juridic al Google, s-au întâlnit la mai puțin de două săptămâni după debutul ChatGPT pentru a discuta inițiativele companiei, potrivit prezentării de diapozitive.

Aceștia au trecut în revistă planurile pentru produsele care urmau să debuteze la conferința companiei Google din luna mai, inclusiv Image Generation Studio, care creează și editează imagini, și o a treia versiune a A.I. Test Kitchen, o aplicație experimentală pentru testarea prototipurilor de produse.

Alte proiecte de imagine și video aflate în lucru au inclus o funcție numită Shopping Try-on, o funcție de ecran verde YouTube pentru crearea de fundaluri; un creator de tapet pentru smartphone-ul Pixel; o aplicație numită Maya care vizualizează pantofi tridimensionali și un instrument care ar putea rezuma videoclipuri prin generarea unuia nou, potrivit slide-urilor.

Google are o listă de programe de inteligență artificială pe care intenționează să le ofere dezvoltatorilor de software și altor companii, inclusiv tehnologia de creare de imagini, care ar putea susține veniturile diviziei Cloud a Google. Există, de asemenea, instrumente pentru a ajuta alte întreprinderi să își creeze propriile prototipuri de I.A. în browsere de internet, denumite MakerSuite, care va avea două versiuni "Pro", potrivit prezentării.

De asemenea, în luna mai, Google se așteaptă să anunțe un instrument care să faciliteze crearea de aplicații pentru smartphone-uri Android, denumit Colab + Android Studio, care va genera, completa și corecta codul, potrivit prezentării. Un alt instrument de generare și completare a codului, numit PaLM-Coder 2, a fost, de asemenea, în lucru.

Directorii Google speră să reafirme statutul de pionier al companiei lor în materie de inteligență artificială. Compania a lucrat agresiv la inteligența artificială în ultimul deceniu și a oferit deja unui număr mic de persoane un chatbot care ar putea rivaliza cu ChatGPT, numit LaMDA, sau Modelul de limbaj pentru aplicații de dialog.

„Continuăm să testăm tehnologia noastră A.I. la nivel intern pentru a ne asigura că este utilă și sigură și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim mai multe experiențe la nivel extern în curând", a declarat Lily Lin, o purtătoare de cuvânt a Google, într-un comunicat. Ea a adăugat că A.I. va aduce beneficii persoanelor, întreprinderilor și comunităților și că Google ia în considerare efectele mai largi ale tehnologiei asupra societății.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal