Un moldovean care transporta cinci tone de țigări de contrabandă a fost reținut în Franța. Valoarea capturii depășește 2,5 milioane de euro

Un moldovean care transporta cinci tone de țigări de contrabandă a fost reținut în Franța. Valoarea capturii depășește 2,5 milioane de euro

Un cetățean moldovean care transporta 26.000 de cartușe de țigări de contrabandă la bordul unui camion înmatriculat în România a fost reținut în Franța, în apropierea orașului Soissons. Bărbatul a compărut în regim de urgență în fața magistraților, care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi de 100.000 de euro, transmite presa franceză. Valoarea țigărilor confiscate este estimată la 2,7 milioane de euro. 

Potrivit poliției franceze, în camion erau ascunse 5,2 tone de tutun contrafăcut. Moldoveanul conducea spre Paris și s-a oprit lângă un oraș din nordul Franței, la trei kilometri de un punct de control vamal.

Agenții de la supravegherea internă din Nogent-sur-Oise au fost alertați și au procedat la verificarea camionului. Moldoveanul le-a spus că transporta o încărcătură de plăci de polistiren. Ofițerii vamali au procedat la o examinare mai amănunțită a încărcăturii, deschizând prelatele de pe partea laterală a camionului. 550 de cutii de tutun de contrabandă au fost descoperite. Bărbatul a fost reținut.

Publicitate

„Nu știam că sunt cutii de țigări. Am fost naiv, am crezut că doar transport polistiren în Spania. Nu am crezut că am transportat bunuri ilegale”, a declarat moldoveanul, fiind citat de presa franceză. 

Potrivit bărbatului, un cunoscut i-a propus să transporte încărcătura din Franța în Spania. La 11 ianuarie, acesta a părăsit Moldova și a zburat la Amsterdam, înainte de a fi condus la Bruxelles pentru a lua camionul și un telefon. Apoi s-a îndreptat spre orașul francez Beauvais pentru a prelua remorca încărcată.

În instanță, moldoveanul a fost întrebat de ce nu a verificat încărcătura.

„Am crezut că voi avea probleme dacă verific camionul care era deja sigilat. Am urmat instrucțiunile pe care le primeam la telefon pe măsură ce înaintam. Mă simt foarte rău, este prima dată când mă aflu într-o situație ilegală”, a declarat bărbatul.

Reprezentanții administrației vamale au declarat că moldoveanul nu avea nicio dovadă a provenienței bunurilor și nici contract de muncă sau un traseu fix. 

Într-un final, instanța l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la o amendă vamală de 100.000 de euro. Ofițerii vamali au fost felicitați de miniștrii francezi Bruno Le Maire și Gabriel Attal pentru această captură.

Amintim că, pe 15 ianuarie, într-un depozit din orașul francez Rouen au fost confiscate peste 100 de tone de țigări. Nouă oameni, dintre care mai mulți cetățeni din Republica Moldova, au fost arestați. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal