Moldova, I am back! | Angela Ursachi, femeia care a revenit acasă pentru a crește prințese, dar nu vaci (VIDEO)

Moldova, I am back! | Angela Ursachi, femeia care a revenit acasă pentru a crește prințese, dar nu vaci (VIDEO)

Angela Ursachi din satul Mateuți, raionul Rezina, a fost plecată timp de șase ani în Italia. Femeia susține că a avut parte de o experiență frumoasă peste hotarele țării, însă dorul de copii și de casă nu au putut să o țină departe de Republica Moldova. În prezent, Angela muncește de cu zori până în noapte îngrijind cinci bovine, iar dragostea sa pentru văcuțe este una nemărginită.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Străinătatea e foarte amară. Foarte amară. Seară de seară mă culcam cu lacrimi, cu dorul de casă, dorul de copii, și în fiecare seară mă gândeam: Doamne, cu ce aș putea să mă ocup ca să mă întrețin acasă? Ca să pot să mă descurc acasă, să nu plec nicăieri?”

Angela Ursachi

Autor:

După șase ani în care a muncit în Italia, Angela a decis că e momentul ca visul ei cel mai mare să prindă viața. Femeia mărturisește că mereu și-a dorit să aibă o vacă, însă faptul că era plecată și nu avea cine să o îngrijească, îi punea bețe în roate.

Angela susține că atunci când a cumpărat prima vacă a înțeles că nu v-a mai pleca nicăieri, iar cu timpul „familia” de bovine s-a mărit, acum fiind formată din cinci văcuțe.

Din laptele obținut, Angela produce brânză, smântână și unt. Toate acestea sunt vândute chiar locuitorilor din sat, astfel reușește să-și întrețină familia.

Femeia spune că lactatele sale sunt la mare căutare, iar oamenii optează să consume produse bio în defavoarea lactatelor de pe rafturile din magazine.

„Știți ce-i dureros? E dureros că de ce se permit numai cinci vaci și nu se permit șase vaci, șapte vaci. Care-i problema? Să menții curat, să nu deranjezi pe nimeni, nu fac nimic rău, doar noi ne hrănim. Sincer, familia mea e sătulă.”

Angela Ursachi

Autor:

De ce nu poți crește acasă mai mult de cinci vaci

Potrivit Legi 221 privind activitatea sanitar-veterinară, în Republica Moldova nu poți crește mai mult de cinci vaci, dacă este vorba de o activitate non-profesională, adică dacă acestea nu se află la o fermă și cresc în mediu casnic.

Valentin Roșca, șeful Direcție politici în sectorul zootehnic de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a explicat pentru AGORA că exploatațiile zootehnice trebuie să fie amplasate în extravilan, iar gospodăriile casnice au dreptul să dețină bovine în număr limitat.

„Numărul de animale este plafonat. În cazul bovinelor este vorba de cinci bovine mature și vițeii lor până la un an. Gospodăriile casnice trebuie să țină cont de principiul că ele cresc animale pentru consum propriu.”

Valentin Roșca

Autor:

Reprezentatul Ministerului Agriculturii a mai adăugat că cei care îți doresc să obțină producție zootehnică destinată comercializării sunt impuși de lege să își desfășoare activitatea în extravilan, iar statul intervine prin sprijinirea acestor activități și acordarea diverselor subvenții.

„Exploatațiile non-profesionale trebuie să producă doar pentru consum propriu, bineînțeles că nu este interzis să comercializeze o parte din producția care este în surplus.”

Valentin Roșca

Autor:

CITEȘTE ȘI: Unde au dispărut vacile de altădată? În ultimii 40 de ani, șeptelul de bovine mulgătoare din țară s-a redus de 6 ori. Ce spun fermierii și cu ce soluții vin autoritățile (INFOGRAFIC/HARTĂ)

Da asemenea, Valentin Roșca a ținut să precizeze că există intenția ca în viitorul apropiat acest tip de activitate să se desfășoare doar în extravilan, motivând că deținătorului de animale îi aduce profituri, însă vecinilor le cauzează deranj.

„Aici e vorba de miros și de insecte. Alt deranj este că animalele trebuie duse la pășune, iar pe drumuri ne alegem cu dejecții, ceia ce duce la deranjul vecinilor. Noi cu toții deja ne modernizăm, vrem în Uniunea Europeană, de aceea toți vor să trăiască într-un mediu mai curat și mai prielnic.”

Valentin Roșca

Autor:

Chiar dacă vine cu o serie de reguli foarte clare, Valentin Roșca susține că statul acordă și sprijin fermierilor, iar în cazul în care există intenția de a lansa o afacere în zootehnie, mai exact o exploatație autorizată, fermierii au parte de subvenții la construcția sau reconstrucția și dotarea tehnologică a exploatației, plus la aceasta sunt acordate plăți directe pe cap de animal. În cazul bovinelor, fermierul poate primi subvenții în sumă de șapte mii de lei pentru o vacă adultă și cinci mii de lei pentru o juncă de la 12 luni.

Potrivit statisticilor, numărul de vaci mulgătoare din Republica Moldova continuă să scadă. Mai exact, în ultimii 40 de ani numărul de vaci s-a redus de 6 ori. Dacă în anul 1980 erau peste 429 de mii de vaci, atunci în 2022 efectivul de bovine număra peste 68 de mii animale.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal