Perchezițiile de la AIPA: Șase persoane au fost reținute, iar alte șase sunt cercetate în libertate. Schemele depistate de oamenii legii

Perchezițiile de la AIPA: Șase persoane au fost reținute, iar alte șase sunt cercetate în libertate. Schemele depistate de oamenii legii

Șase persoane au fost reținute, iar altele șase sunt cercetate în libertate în urma perchezițiilor care au avut loc la sediile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Totodată, 24 de suspecți urmează a fi audiați în calitate de bănuiți. Rezultatele perchezițiilor au fost comunicate de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.

RezultatOamenii legii au efectuat percheziții pe 26 de cauze penale pornite pe abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, trafic de influență și spălare de bani.

„Au fost efectuate 68 de percheziții în care sunt vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat, administratori de societăți cu răspundere limitată, administratori de societăți pe acțiuni, primari și terțe persoane. Percheziții au avut loc în Glodeni, Sângerei, Comrat, Chișinău, Râşcani, Bălți, Fălești și Drochia”, a declarat Veronica Dragalin.

Directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat că activitățile țin de mai multe episoade care s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează.

„Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sau forme ascunse către funcționar din cadrul AIPA prin intermediul persoanelor interpuse. Aceste sume ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare. Un alt episod stabilit într-un oficiu teritorial al AIPA a avut un prejudiciu de 3,5 milioane”, a spus Iulian Rusu.

Într-un alt oficiu teritorial din sudul țării , oamenii legii au documentat episoade prin care au fost oferiți bani în sumă de 100 de mii de lei, care reprezintă 10% dintr-un contract de subvenționare.

„Printre beneficiari se numără și primari care acționează în calitate de beneficiari efectivi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse”, a mai menționat directorul CNA.

Proiectele care au vizat investigațiile CNA includ programul LEADER, proiectul privind acordarea de plăți directe per cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural.

Rezultatele preliminare ale perchezițiilor sunt peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari. Totodată, au fost ridicate 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme deținute fără permisul de port-armă.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție continuă investigațiile.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 ianuarie, ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Au fost efectuate acțiuni de urmărire penala în nordul, centrul și sudul țării. Ulterior, conducerea AIPA a declarat că se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor și au menționat că vor colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.