Stoianoglo semnalează practici ilegale de persecutare a persoanelor publice. A înaintat un demers către Procuratură

Stoianoglo semnalează practici ilegale de persecutare a persoanelor publice. A înaintat un demers către Procuratură

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, susține că a înaintat un demers către Procuratura Generală, prin care cere încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice în partea ce ține de îmbogățire ilicită. Stoianoglo afirmă că procurorii nu dispun de o metodologie de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni.

„Conștientizând pericolul extrem de grav al corupției ca fenomen social și juridic, manifestând intoleranță totală față de acest comportament, în calitatea mea primară de jurist, dar și ca Procuror General, fie chiar și suspendat, consider că toți cei implicați în combaterea corupției, trebuie să-și conformeze activitățile – cadrului legal”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit procurorului general suspendat,  pe 24 noiembrie 2022, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia de inadmisibilitate a sesizărilor privind excepția de neconstituționalitate a articolului din Codul penal privind îmbogățirea ilicită.

Publicitate

Mai mult, Stoianoglo acuză că, deși începând cu luna octombrie 2021, procurorii au pornit mai multe  dosare pentru îmbogățire ilicită, Procuratura Generală nu a venit către corpul de procurori cu instrucțiuni metodologice de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni.

„Acest lucru a determinat practici neuniforme și abuzive de interpretare și aplicare de către procurori a legii în cadrul proceselor penale, soldate cu încălcări grave și ireparabile ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. (...) Procurorii continuă să încalce flagrant legea și să creeze premise pentru sancționarea în viitor a Republicii Moldova la CtEDO.”, a declarat acesta.

Stoianoglo afirmă că, în intervalul anilor 2014 - 2021, articolul  despre îmbogățirea ilicită din Codul penal a fost aplicat extrem de rar, fiind pornite doar câteva dosare, în special din cauza neclarității modalității de aplicare a normelor juridice.

Prin urmare, procurorul general suspendat a declarat că a sesizat Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Procurorilor, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și Uniunea Avocaților din Republica Moldova în privința celor enunțate.

„Am intervenit către Procurorul General interimar cu solicitarea de a face uz de competențele funcționale și a stopa fărădelegile instaurate în Procuratură prin utilizarea, sub un fals și populist pretext - de combatere a corupției, a acestui instrument periculos – pornirea urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită doar în baza aparențelor și revenirea la legalitate și normalitate prin interpretarea și aplicarea onestă, corectă și cu bună-credință a legii”, a mai precizat Stoianoglo.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal