
Mai multe puncte de consum ale Apă-Canal, deconectate de la energie electrică. Ceban: „Mirosul urât va reapărea în capitală”
Premier Energy anunță că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum vor fi deconectate de la sursa de energie electrică începând cu data de 26 ianuarie, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă. Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipsei de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.
・
Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.
„Pentru neadmiterea creșterii în continuare a datoriilor, furnizorul de energie a propus elaborarea unor grafice de deconectare în evantai, astfel încât volumul total de energie electrică consumată să corespundă posibilităților de plată a SA Apă-Canal Chișinău”, anunță compania.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că riscul ca orașul să rămână fără apă, este foarte mare, întrucât „compania „Premier Energy” deja a deconectat unele obiective ale întreprinderii”
„Din cauza că au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică. Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate”, a declarat edilul capitalei.
Ceban punctează că Primăria Chișinău a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apa Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015.
„Dacă situația continuă, nu vor putea fi realizate proiectele naționale de interconectare la serviciile de apă și canalizare a centrelor raionale din Republica Moldova, finanțate de partenerii de dezvoltare cu sute de milioane de lei. Totodată prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în Capitală, un alt obiectiv al Guvernării de a da vina pe Primărie”, a scris Ion Ceban.