Iulian Groza a sesizat CSP: Afirmă că a fost intimidat și cere anularea concursului pentru funcția de procuror șef al PCCOCS

Iulian Groza a sesizat CSP: Afirmă că a fost intimidat și cere anularea concursului pentru funcția de procuror șef al PCCOCS

Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a cerut anularea concursului. Acesta susține că asupra lui s-ar fi făcut presiuni pentru a influența procesul de preselecție. Totodată, concursul pentru șefia PCCOCS rămâne cu multe necunoscute, în contextul în care procurorul Eduard Bulat a solicitat numirea sa în fără concurs, iar unul dintre candidații admiși, Eugen Rurac, afirma că i-au fost accesate datele cu caracter personal de către unii membri din comisia de preselecție.

Iulian Groza a adresat o solicitare Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în care cere anularea concursului, pe motiv că acesta ar fi fost viciat.

„Pe parcursul ultimelor zile, după prima ședință a Comisiei Speciale care a avut loc luni, 23 ianuarie 2023, vă informez că am sesizat mai multe acțiuni realizate prin interpuși, inclusiv prin intermediul conturilor de telegram anonime asociate, în scopul intimidării mele și exercitării presiunilor asupra mea, în calitate de membru al Comisiei Speciale, în vederea influențării procesului de preselecție al candidaților pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se arată în textul solicitprii.

Publicitate

Prin urmare, director Executiv al Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) susține că presiunile reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție.

„Rog respectuos să analizați circumstanțele sesizate în prezenta scrisoare și să examinați oportunitatea anulării etapei de preselecție, precum și a concursului inițiat de CSP pentru selecția a candidatului pentru funcția de Procuror-șef al PCCOCS”, a conchis acesta.

Într-un răspuns pentru AGORA, președinta consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc a declarat că a recepționat solicitarea.

„Cererea va fi pusă pentru examinare la ședința Consiliul Superior al Procurorilor, iar ulterior se va lua o decizie”, a declarat aceasta.

Concursul pentru șefia PCCOCS, cu multe semne de întrebare

Anterior, angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), al cărui director este Iulian Groza, au fost acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale unuia dintre candidații la șefia PCCOCS, Eugeniu Rurac.

Acesta a depus o plângere în cere identificarea și atragerea la răspundere penală a angajatului IPRE.

„ASP m-a informat că la data de 25.06.2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene mi-a accesat datele mele cu caracter personal și anume informațiile cu privire la imobilul (apartamentul) în care am domiciliu. Atrag atenția, că la momentul accesării de către funcționarul IPRE a datelor mele personale, eu eram angajat al Serviciului de Informații și Securitate, iar datele mele erau protejate prin Legea nr. 170 din 19.07.2007 privind statutul de ofițerului de informații și securitate”, a declarat Rurac.

AGORA mai menționează că procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs. Acesta a făcut referire la o normă juridică, care i-ar asigura garanția de a alege orice funcție vacantă de procuror și de a continua la dorință activitatea într-o funcție similară celei de adjunct al procurorului general. În acest sens, Bulat a depus, la 18 ianuarie, o cerere prealabilă pe numele procurorului general interimar.

AGORA amintește că în total la concurs s-au înscris trei candidați:

- Andrei Mațco - acesta a deținut anterior funcția de șef-adjunct al Secției judiciare și investigații generale în Procuratura municipiul Chișinău.

- Eugen Rurac - fost procuror anticorupție, care a ajuns în atenția opiniei publice după ce a instrumentat mai multe cauze de rezonanță cum ar fi dosarul fostului președinte al CSJ, Ion Druță sau dosarul Metalferos. În 2021 Eugen Rurac a fost numit șef al secției Apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informații și Securitate. În prezent funcția de șef interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

- Sergiu Russu - actualul șef interimar al PCCOCS. Anterior, Sergiu Russu a deținut funcția de procuror șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de cinci ani. În august 2009, Russu a fost numit procuror adjunct în cadrul Procuraturii Dubăsari, iar din aprilie 2015 – procuror șef în cadrul aceleiași procuraturi.

Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal