Ultima oră! Ministrul Justiției se pronunță pentru anularea concursului pentru șefia PCCOCS

Ultima oră! Ministrul Justiției se pronunță pentru anularea concursului pentru șefia PCCOCS

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că ar trebui anulat sau suspendat concursul pentru suplinirea funcției de procuror șef la Procuratura Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Potrivit acestuia, cursa ar trebui reluată după finalizarea exercițiului de pre-vetting. 

„În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui”, a declarat ministrul Justiției.

Potrivit lui Litvinenco, concursul „urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”.

Publicitate

Amintim că, Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a cerut anularea concursului și a înaintat o solicitare în acest sens către Consiliul Superior al Procurorilor.

Acesta susține că asupra lui s-ar fi făcut presiuni pentru a influența procesul de preselecție.

AGORA amintește că în total la concurs s-au înscris trei candidați:

- Andrei Mațco - acesta a deținut anterior funcția de șef-adjunct al Secției judiciare și investigații generale în Procuratura municipiul Chișinău.

- Eugen Rurac - fost procuror anticorupție, care a ajuns în atenția opiniei publice după ce a instrumentat mai multe cauze de rezonanță cum ar fi dosarul fostului președinte al CSJ, Ion Druță sau dosarul Metalferos. În 2021 Eugen Rurac a fost numit șef al secției Apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informații și Securitate. În prezent funcția de șef interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

- Sergiu Russu - actualul șef interimar al PCCOCS. Anterior, Sergiu Russu a deținut funcția de procuror șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de cinci ani. În august 2009, Russu a fost numit procuror adjunct în cadrul Procuraturii Dubăsari, iar din aprilie 2015 – procuror șef în cadrul aceleiași procuraturi.

Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal