Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Ce argumente aduc procurorii

Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Ce argumente aduc procurorii

Procuratura Anticorupție a înaintat, astăzi, 26 ianuarie, un demers la Curtea Supremă de Justiție, privind înlocuirea măsurii preventive a ex-președintelui, Igor Dodon. Procurorii solicită înlocuirea măsurii de obligare de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie – 5 februarie, pentru a asigura un tratament de reabilitare post-COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

Publicitate

Potrivit procurorilor, la 25 ianuarie 2023 medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Medicului audiat a menționat că solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii Partidului Socialiștilor.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției COVID-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

Precizăm că, Igor Dodon acuză angajații Procuraturii Anticorupție că ar fi descins percheziții la medicii care l-au tratat pe fiul său de COVID-19. Potrivit lui Dodon, perchezițiile ar fi avut loc la 25 ianuarie.

Amintim că, deși are interdicție de a ieși de pe teritoriul R. Moldova, magistrații i-au permis ex-președintelui Igor Dodon să părăsească țara pentru a-și însoți fiul mai mic la reabilitare post-COVID. Fostul șef de stat urmează să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Informația despre ridicarea interdicției de a ieși din țară a fost confirmată pentru AGORA de către avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal