Epopeea cursei pentru șefia PCCOCS. CSP: Reiterăm angajamentul de a asigura corectitudinea și obiectivitatea procedurilor de concurs

Epopeea cursei pentru șefia PCCOCS. CSP: Reiterăm angajamentul de a asigura corectitudinea și obiectivitatea procedurilor de concurs

La Consiliul Superior al Procurorilor au fost depuse mai multe cereri/contestații aferent procedurilor ce țin de concursul pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și, potrivit legii, acestea urmează a fi examinate, în ședință, de plenul Consiliului Superior al Procurorilor, anunță CSP, printr-un comunicat de presă. Instituția vine cu aceste precizări, ca urmare a dezbaterilor derulate în spațiul public în zilele 25-26 ianuarie,  care „demonstrează un interes social sporit  vis-a-vis de subiectul constituirii și activității Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se arată în comunicat. 

În spațiul mediatic au fost anunțate, inclusiv, obiecții din partea participanților și altor persoane interesate cu privire la acest subiect, precizează membrii CSP.

„Asigurăm întreaga societate că toate subiectele aflate pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor se examinează cu respectarea condițiilor impuse de lege, iar pentru a evita suspiciuni privind lipsa de obiectivitate a procedurilor de referință, îndemnăm spre discuții echilibrate, bazate pe circumstanțe factologice și raționamente juridice.

Publicitate

     În context, reiterăm angajamentul nostru de a asigura corectitudinea și obiectivitatea procedurilor de concurs în rândul procurorilor, în conformitate cu principiile stabilite de art. 1251 din Constituție și exprimăm încrederea că toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor conștientizează responsabilitatea instituțională față de societate de a demonstra prin conduita profesională alinierea la principiile de drept”, se mai spune în adresarea din data de 26 ianuarie, semnată de membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor, procurori detașați: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc. 

AGORA amintește că, în data de 26 ianuarie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, concursul pentru suplinirea funcției de procuror șef la Procuratura Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ar trebui anulat sau suspendat”.

Declarația ministrului Justiției vine după ce membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Iulian Groza a cerut anularea concursului și a înaintat o solicitare în acest sens către Consiliul Superior al Procurorilor.

Acesta susține că asupra lui s-ar fi făcut presiuni pentru a influența procesul de preselecție.

AGORA amintește că în total la concurs s-au înscris trei candidați: Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu -  actualul șef interimar al PCCOCS.

Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal