Mobilizarea în Rusia: încheiată, reluată sau încă în desfășurare?

Mobilizarea în Rusia: încheiată, reluată sau încă în desfășurare?

La 26 ianuarie, Statul General Major al forțelor armate ucrainene a declarat că în Crimeea anexată de Rusia este în curs de pregătire un nou val de mobilizare, care, potrivit serviciilor secrete ucrainene, ar trebui să înceapă în mod masiv la sfârșitul lunii februarie 2023. Discuțiile despre noul val durează de mai multe luni, întrucât Vladimir Putin nu a semnat încă un decret separat care să pună capăt mobilizării „parțiale” care a început în Rusia la 21 septembrie 2022. Astfel, ministerul rus al Apărării poate relua în orice moment recrutare, transmite currenttime.tv.

În noiembrie 2022, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că mobilizarea „parțială” a fost finalizată. Cu toate acestea, astfel de declarații nu au forță juridică, întrucât doar Vladimir Putin poate decide asupra încheierii mobilizării. Și, în pofida mesajelor repetate ale oficialilor guvernamentali potrivit cărora comisariatele militare s-au întors la sarcinile lor obișnuite, citațiile au continuat să sosească și în noiembrie. 

Pe tot parcursul lunii decembrie 2022 și începutul lunii ianuarie 2023, secretarul de presă al președintelui rus i-a îndemnat pe cetățeni să nu aibă încredere în știrile de pe rețelele de socializare și „să se ghideze după informațiile care vin de la ministerul Apărării, de la președinte”. 

Publicitate

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii ianuarie, retorica lui Peskov s-a schimbat oarecum. În răspunsul dat deputatului Adunării regionale din Pskov, Artur Gaiduk, care îi ceruse lui Putin să emită un decret oficial privind încetarea mobilizării parțiale, secretarul de presă al lui Putin a menționat că există unele „particularități juridice”. Ulterior, acesta și-a detaliat declarația într-o conversație cu jurnaliștii, confirmând de fapt că decretul de mobilizare era încă în vigoare.

Activiștii pentru drepturile omului și avocații nu s-au grăbit să creadă declarațiile autorităților ruse și au făcut apel la prudență. Este pentru prima dată când are loc o mobilizare în Rusia și nu există un plan de acțiune clar, ceea ce permite autorităților să manipuleze liber procesul - care pare a fi finalizat, dar încă nu este.

O confirmare indirectă a faptului că se plănuia un nou val (sau continuarea celui precedent) ar putea fi considerată o încercare a Rusiei Unite de a introduce responsabilitatea penală pentru eschivarea de la mobilizare. A fost propus un proiect de lege, dar până în prezent ideea a fost abandonată - nu a fost introdusă în Duma de Stat. Avocații și-au îndreptat atenția asupra unei nuanțe curioase din document, nu existau sancțiuni pentru mobilizările anterioare, așa că au sugerat că legea era pregătită pentru un nou val.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal