„Africa e doar o glumă?” O postare ironică a MAE german despre „leoparzi” și vizita lui Lavrov a indignat Uniunea Africană

„Africa e doar o glumă?” O postare ironică a MAE german despre „leoparzi” și vizita lui Lavrov a indignat Uniunea Africană

O glumă în care Ministerul german de Externe evocă tancurile Leopard pe care Germania le va trimite Ucrainei şi vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o desfăşoară în Africa a stârnit reacţii virulente pe acest continent, cu acuzaţii despre lipsa de consideraţie pe care şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, ar manifesta-o astfel faţă de Africa, scrie Digi24.

„Ministrul rus de externe Lavrov este în Africa, nu pentru a vedea leoparzi, ci pentru a afirma fără ocolişuri că partenerii Ucrainei vor să distrugă tot ce este rusesc”, a scris pe Twitter MAE german, făcând aluzie la decizia Berlinului de a oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 pentru a susţine această ţară în războiul ei cu Rusia şi la turneul african al şefului diplomaţiei ruse.

Serghei Lavrov a fost în Africa de Sud, Eswatini şi Angola, iar joi se află în Eritreea.

Publicitate

După mesajul MAE german, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Uniunii Africane, Ebba Kalondo, a reacţionat tot pe Twitter întrebând dacă şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a „venit de asemenea pentru a vedea animale” în vizita pe care a efectuat-o recent la sediului Uniunii Africane în capitala etiopiană Addis Abeba.

„Sau poate continentul african, locuitorii săi şi fauna sa sunt doar o glumă pentru dumneavoastră ?”, a adăugat Ebba Kalondo, adresându-se tot şefei diplomaţiei germane.

Ministerul de Externe de la Berlin a răspuns afirmând că „regretă” situaţia şi că respectiva postare „nu era în niciun caz menită să ofenseze” pe cineva, ci să denunţe „minciunile pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi justifica războiul de agresiune” în Ucraina.

„Gândindu-ne la o altă rasă germană de leoparzi ne-a făcut probabil să nu observăm interpretarea pe care o daţi”, mai menţionează MAE german, răspunzându-i acum directoarei programului pentru Africa la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, Zainab Usman, care a calificat mesajul iniţial al MAE german drept lipsit de eleganţă.

„Folosirea unor stereotipuri oribile despre Africa”, asimilată unui vast teritoriu de animale sălbatice, „pentru o înţepătură politică la adresa unui adversar într-un război european nu vă va ajuta să câştigaţi prieteni africani”, a atenţionat-o Zainab Usman pe Annalena Baerbock.

Numeroase ţări africane s-au abţinut în cadrul unor voturi la ONU care condamnau agresiunea rusă contra Ucrainei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal