27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)

27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)

În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. În urma genocidului au fost uciși între cinci și șase milioane de evrei, printre care circa 1,5 milioane erau copii. În acest an, mai mulți omeni și oficiali de rang înalt, printre care președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița depun flori la Monumentul Victimelor Fascismului și au ținut un minut de reculegere. 

Pe parcursul anilor AGORA a realizat mai multe materiale la tema Holocaustului. Iată câteva dintre acestea: - Cum ar fi arătat stories pe Instagram ale unei fetițe de 13 ani, din familie de evrei, pe timpul uneia din cele mai negre file ale istoriei - Holocaustul? Un proiect inedit creat pe Instagram, intitulat „Eva Stories”, relatează istoria Evei Heyman, o adolescentă de 13 ani care a ținut un jurnal în ultimele sale zile din perioada Holocaustului, înainte să moară la Auschwitz. 

Publicitate

- La 17 ianruei 2022, toată presa de limbă engleză a scris despre faptul că a fost identificat presupusul trădător al familiei Annei Frank, adolescentă de origine evreiască, devenită celebră prin jurnalul său, scris pe durata celor doi ani în care s-a ascuns, împreună cu tatăl, mama și sora sa într-o anexă secretă deasupra unui depozit în Amsterdamul ocupat de naziști. 

- Drama a milioane de evrei și romi care au trăit ororile Holocaustului din anii celui de-al Doilea Război Mondial a devenit de doi ani obiect opțional de studiu în 53 de școli din țară. Mii de elevi află istoriile sfâșietoare a supraviețuitorilor și studiază mai mult decât scrie în cartea de istorie despre ororile din lagărele de concentrare. „27 ianuarie, ziua comemorării victimelor Holocaustului,  este o zi  de „istorie pe viu” care nu ne lasă să uităm și ne învață că niciodată nu trebuie să acceptăm regimuri care nu respectă valorile general umane și libertățile democratice”, spune profesoara de istorie de la gimnaziul din Cornești, Maria Sasu.

- „Holocaust”, termen din greaca veche ce se traducere „ardere totală”, a devenit aproape sinonim cu uciderea evreilor europeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentele din România au făcut parte din largul Holocaust din Europa, iar mareșalul Ion Antonescu a fost cel care a aplicat în România propria versiune a „Soluției Finale”, denumită curățarea terenului, explică cercetătorul științific la Institutul Patrimoniului Cultural, Iuliu Palihovici. Sute de mii de evrei au fost deportați și doar o mică parte dintre aceștia au reușit să supraviețuiască Holocaustului.

-  Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. În urma genocidului au fost uciși între cinci și șase milioane de evrei, printre care circa 1,5 milioane erau copii. În acest context vă propunem o listă cu 10 dintre cele mai bune filme, care prin prisma elementelor cinematografice transmit realitatea istorică a acelor timpuri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal