Soarta monumentului Regina Maria la Chișinău. Ce spune directorul Consiliului Monumentelor de For Public

Soarta monumentului Regina Maria la Chișinău. Ce spune directorul Consiliului Monumentelor de For Public

Directorul Consiliului Național al Monumentelor de For Public (CNMFP), Tudor Zbarnea a menționat că schița proiectului nu a fost aprobată pentru că au fost mai multe observații cu privire la calitate estetică a lucrării. Declarația a fost făcută pentru AGORA, ca răspuns la acuzațiile Asociației Monumentum, în care aceasta declară că nu reușește să instaleze o statuie a Reginei Maria a României în scuarul liceului „Gheorghe Asachi”, proiectul ar fi blocat de CNMFP. 

„La aceste acuzații nici nu știu cum să reacționez pentru că sunt absolut niște aberații. Dar ea (n. r. schița) nu a trecut la Consiliu pentru că au fost mai multe observații la calitate estetică a lucrării, așa s-au expus membrii consiliului. Acuma urma ca totuși să mai prezinte o dată lucrarea cu modificările care au fost sugerate și eu sper să vină un nou Consiliu într-o nouă componență și să se aprobe dacă autorul va ține cont de observațiile înaintate. Trebuie să fie și într-un loc adecvat amplasat și din punct de vedere estetic să fie o lucrare reușită - asta a cerut consiliul, nimic mai mult”, a spus Tudor Zbarnea. 

În același timp, Asociația anunță că a depus în atenția prim-ministrei Natalia Gavrilița, ministrului culturii Sergiu Prodan și a președintei Maia Sandu o plângere privind activitatea „ilegală și samovolnica a președintelui CNMFP Tudor Zbarnea”, se arată într-un mesaj al Asociației. 

Publicitate

Totodată, potrivit acesteia va fi depusă plângere penală la Centrul Național Anticorupție pentru a se investiga versiunea abuzului de putere și uzurparea de calități oficiale a lui Tudor Zbarnea.

Comentând plângerile depuse de Asociație, directorul CNMFP a declarat că a vrut de mai multe ori să se retragă de la șefia Consiliului. 

„Eu încă în luna mai, când au apărut neînțelegerile acestea și cu tot felul de pretenții, am cerut să mă retrag din Consiliu, bine nu numai în luna mai, că de mai multe ori am cerut acest lucru pentru că sunt foarte ocupat la serviciul de bază, dar nu s-a găsit altcineva. Acum cunosc că Ministerul Culturii se ocupă de numirea unei noi componențe a consiliului în care chiar nu mai doresc să fiu”, a spus Tudor Zbarnea. 

Amintim că, Asociația Monumentum din Chișinău declară că nu reușește să instaleze o statuie a Reginei Maria a României în scuarul liceului „Gheorghe Asachi”, în pofida avizului Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a liceului, precum și a Direcției Generale Educație Tineret și Sport a Primăriei Chișinău. Potrivit asociației, proiectul ar fi blocat de Consiliul Național al Monumentelor de For Public (CNMFP). 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal