Demisie la Grădina Zoologică din capitală: Șeful instituției, rămas fără funcție, după un audit intern. Alexei Hanțațuc: „Voi contesta decizia”

Demisie la Grădina Zoologică din capitală: Șeful instituției, rămas fără funcție, după un audit intern. Alexei Hanțațuc: „Voi contesta decizia”

Alexei Hanțațuc a fost demis din funcția de director al Grădinii Zoologice din Chișinău. Se întâmplă după ce instituția a fost supusă unui audit intern, în urma cărui ar fi fost depistate mai multe neregularități. Informația este confirmată pentru AGORA de purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vasile Chirilescu. Alexei Hanțațuc spune că va contesta decizia.

„Primăria Chișinău a investit foarte mult în modernizarea Grădinii Zoologice. În fiecare an din bugetul municipal fiind alocate surse financiare la dezvoltarea infrastructurii și completarea cu noi specii de animale ai păsări. 

Fostul director Zoo a fost eliberat conform procedurii fiind depistate abateri și încălcări ce ține de activitatea acestuia. A fost efectuat Audit intern care constată aceste abateri”, comunică Vasile Chirilescu.

Publicitate

Potrivit reprezentanților primăriei, printre abaterile identificate ar fi semnarea contactelor de achiziție a bunurilor de peste 3 milioane de lei în lipsa procedurii de achiziție publică. Proceduri de achiziție publică neconforme, inclusiv efectuate în lipsa acordului prealabil al fondatorului. La fel, contracte încheiate cu prejudicierea bugetului întreprinderii. Rezultatele auditului ar fi enumerat și utilizarea frauduloasă a combustibilului, și cumulare neregulamentare de funcții și lipsa de la locul de munca fără anunțarea organului de conducere.

Contactat de AGORA, fostul șef al Grădinii Zoologice a spus că va contesta decizia. „Consider că am fost concediat pe nedrept și nelegitim. O să contestez în judecată”, a spus Alexei Hanțațuc.

AGORA amintește că în 2019, Autoritatea Națională de Integritate a constatat că șeful de la zoo, Alexei Hanțațuc, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese când a oferit soției sale, și ea angajată la Grădina Zoologică, prime și ajutoare bănești.

În cadrul controlului s-a stabilit că Alexei Hanțațuc a semnat, pe parcursul anilor 2017-2018, 26 de note informative și 31 de ordine cu privire la acordarea premiilor, suplimentelor, cumulurilor, ajutoarelor materiale și concediilor de diferite tipuri în privința soției sale, ce deținea funcția de șef al Secției păstrare și pregătire a hranei în cadrul Grădinii Zoologice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal